Tips

Train je geheugen met flashcards

Een mens moet heel wat onthouden in zijn leven, en lang niet alleen wanneer hij op de schoolbanken zit. Anki biedt je een bewezen methode aan om lastig te onthouden zaken er stevig in te prenten.

Anki – Japans voor memoriseren –  is een tool die geheel in lijn is met de overtuiging dat geheugen getraind moet worden. Het programma is er met name op gericht de gebruiker de meest uiteenlopende zaken te helpen onthouden. Ideaal, zo stellen de makers, met het oog op studiedoeleinden.

Het principe is eigenlijk zeer eenvoudig. Je maakt met Anki zogenoemde flashcards oftewel geheugenkaartjes aan. Op de voorzijde van zo’n kaart stel je een vraag, op de achterzijde noteer je het antwoord.

[download_file]

Vervolgens toont Anki je de voorzijde van de aangemaakte kaarten, waarbij je na een muisklik het antwoord te zien krijgt. Je dient daarbij zelf aan te geven of je het antwoord juist had, of je het makkelijk vond, dan wel of je moeite had het antwoord te herinneren.

[related_article id=”160534″]

Op basis van deze feedback zal Anki de volgende keren dan bepaalde kaarten vaker of nagenoeg niet meer tonen – volgens het principe van de ‘gespreide herhaling’ dus. Anki houdt hier ook keurig statistieken van bij.

Honderden kaartensets
De kans is groot dat je al kant-en-klare vraag- en antwoordkaarten op het net terugvindt. Wanneer je namelijk op Gedeelde set downloaden klikt, kom je in een online databank met vele honderden kaartensets terecht, netjes gecategoriseerd in een tiental talen – Nederlands zit daar niet bij – en een tiental rubrieken als Anatomy, Birds, Biology, Chemistry en Geography. Overwegend Engelstalig dus.

De kaarten zijn overigens niet beperkt tot tekst: ook foto’s, audio en video kan je probleemloos toevoegen. Bij de meeste gedownloade sets kan je bovendien de individuele kaarten naar eigen inzicht aanpassen.

Vanzelfsprekend is het ook mogelijk geheel van de grond af eigen kaartensets samen te stellen. Wie zich de moeite getroost een gratis account aan te maken, profiteert bovendien van de mogelijkheid om zijn kaartencollectie met een online server te synchroniseren, zodat die van op verschillende toestellen bereikbaar zijn. Je kunt ook sets met andere gebruikers delen.

Het vergt wel enige moeite om alle mogelijkheden en functies van het programma te doorgronden, maar op het net kan je alvast terecht voor een uitgebreide, Engelstalige handleiding.

ankidownloadsflashcardsfreewaregeheugenmemoriserenonthoudensoftwareWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken