Tips

Je beeldscherm automatisch aanpassen aan het daglicht

Ben je intens bezig met video- of beeldbewerking, dan wil je vast wel optimale kleuren en helderheid op je beeldscherm. Liever dan voortdurend zelf aan de instellingen te morrelen, kan je dat karwei ook aan F.Lux overlaten.

Idealiter zouden de kleurtemperatuur en de helderheid van je monitor zich aanpassen aan het tijdstip van de dag en de bijhorende lichtinval. Nu bestaan daar wel (dure) schermkalibratie-apparaten voor, maar het kan ook wel softwarematig. Dat is precies wat F.Lux doet.

Bij de installatie van de tool moet je eerst en vooral de geografische locatie van je toestel aangeven. Dat kan met behulp van een Google-kaartje. Erg nauwkeurig hoeft dat niet te zijn, maar het is wel op basis van die locatie dat F.Lux de stand van de zon berekent, van zonsopgang tot zonsondergang.

[download_file]

Dat vormt dan weer het uitgangspunt voor de helderheid en de kleurtemperatuur die F.Lux voorstelt. In vol daglicht stelt F.Lux standaard namelijk een hoge kleurtemperatuur in (6500K), terwijl de temperatuur een stuk lager wordt gedurende de nacht, wanneer je normaliter met kunstlicht werkt.

[related_article id=”160534″]

Afhankelijk van het type licht krijg je dan automatisch een aangepaste kleurtemperatuur. Je kan echter op elk moment van de dag deze waarden aanpassen.

Leuk is ook dat je een versnelde voorbeeldweergave kan opvragen, zodat je in een paar seconden ziet hoe de schermkleuren zich normaliter over het verloop van 24 uur aanpassen. Als je dat wil, kan je deze aanpassing ook altijd tijdelijk uitschakelen, gedurende één uur of tot zonsopgang.

En voor wie vaak film kijkt op zijn pc: de Movie Mode zorgt ervoor dat de schermkleuren optimaal blijven voor je film; standaard gedurende 2½ uur.

F.Lux kan dus in een comfortabelere werkomgeving voorzien, die minder belastend voor de ogen is. Het programma bestaat zowel voor Windows, Max, Linux als iOS. We stellen wel vast de F.Lux niet op elk lcd-scherm blijkt te werken. 

 

(Beeld: wavebreakmedia)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business