Tips

Watermerk je foto’s tegen diefstal

Een watermerk kan een boef afschrikken als hij je foto's zomaar wil stelen van je website.

Als verwoed amateurfotograaf heb je een hele reeks foto’s op je website geplaatst. Leuk! Minder leuk in elk geval is wanneer je een tijd later een aantal van die foto’s elders het web ziet opduiken, zonder je toelating – laat staan een vergoeding. Een dergelijke vorm van diefstal kan je, indien niet vermijden, dan toch ontraden door je foto’s een watermerk mee te geven.

Om een watermerk op je foto’s te plaatsen kan je weliswaar je favoriete fotobewerkingstool aanspreken, maar dan sta je wellicht voor heel wat manueel werk. Tenzij die tool met handige macro’s overweg kan.

[download_file]

Dan doe je beter een beroep op een gespecialiseerde tool als Bytescout Watermarking, die een hele batch foto’s tegelijk van een watermerk kan voorzien.

[related_article id=”160734″]

De werking is eenvoudig. Eerst voeg je alle gewenste fotobestanden toe, hetzij losse bestanden, hetzij complete fotomappen. Vervolgens duid je aan welk type watermerk je op je foto’s wil. Je kunt uit verschillende modellen kiezen, waaronder gewone tekst, een stempel met een of andere afbeelding of logo, een datum enzovoort.

Uiteraard kan je zelf bepalen welke tekst of afbeelding er in je watermerk moet komen en hoe die er precies moet uitzien. Afhankelijk van het gekozen type kan je tevens instellen waar op de foto het watermerk precies moet belanden (links in het midden bijvoorbeeld, rechtsonder enz.).

De volgende stap van de wizard, waar je nog veel meer aanpassingen aan je watermerk kan doorvoeren, blijkt jammer genoeg voorbehouden aan de gebruikers van de betaalversie van Watermarking.

Ten slotte geef je aan waar je de gewatermerkte foto’s precies wil opslaan – uiteraard kies je bij voorkeur een andere map dan je bronmap – en in welk formaat dat moet gebeuren. Je kan kiezen tussen jpeg (met instelbaar kwaliteitspercentage), png, tiff, bmp en gif.

Op het einde van de rit geeft het programma je nog de gelegenheid het resultaat in de uitvoermap te controleren of de wizard opnieuw te starten voor alweer een andere reeks foto’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business