Efficiënter door je bestanden zoeken
Windows bevat natuurlijk een ingebouwde zoekfunctie, maar die werkt eigenlijk alleen maar goed voor mappen die al geïndexeerd zijn. Niet-geïndexeerde mappen doorzoeken kan ook wel, maar dat gaat tergend traag. FileSearchy blijkt over het algemeen wat sneller en flexibeler.
Alleen een zoekbalk
Wanneer je FileSearchy opstart, blijkt er nauwelijks meer te zien dan een zoekbalk. Tik je hier een zoekterm in, dan speurt FileSearchy standaard naar alle bestandsnamen af op je hele harde schijf. Of schijven als je meer dan één partitie of schijf in je systeem hebt zitten.
[download_file]
Je kan dat echter aanpassen en bijvoorbeeld ook aangeven dat die automatisch nieuw aangekoppelde interne of verwisselbare schijven moeten meenemen. De eerste keer duurt zo’n zoektocht net iets langer, omdat FileSearchy een index dient op te bouwen. Echter, aangezien dat op basis van de MFT (NTFS) gebeurt, is dat heel snel achter de rug.
[related_article id=”160534″]
Zoekbalk openvouwen
Er zijn uiteraard nog meer mogelijkheden en die worden duidelijker als je zoekbalk ‘openvouwt’. Hier kan je dan aangeven binnen welke mappen je de zoektocht eventueel wil beperken, of je al dan niet alleen in de bestandsnamen of ook in de inhoud wil zoeken. Wat dit laatste betreft, is FileSearchy wel beperkt tot Office-bestanden, PDF en platte tekst. Ook kun je aangeven of je binnen een bepaalde periode en/of bestandsgrootte wil blijven.
Standaard interpreteert FileSearchy je zoekterm als substring. Anders gezegd, zoek je naar ‘netwerk’ dan krijg je ook de bestanden te zien waarvan de naam of de inhoud ‘thuisnetwerk’ bevat. Je kan echter aangeven dat je alleen naar hele woorden wil zoeken. En wie de syntax in de vingers heeft, kan zelfs met reguliere expressies aan de slag.
De zoekresultaten verschijnen dan in het rechterpaneel. Bovenaan verschijnen de bestandsnamen, inclusief bestandsgrootte, -datum, -type en het volledige pad. Onderaan, indien van toepassing, krijg je een bescheiden tekstfragment te zien met daarin het bewuste trefwoord gemarkeerd.
Er is ook een betaalde Pro-variant van deze tool, maar voorlopig beperken de extra’s van deze versie zich tot de mogelijkheid om op bestandstype te filteren en om de zoekresultaten naar een csv-bestand te exporteren.