Tips

Quick Crypt: draagbare versleutelsoftware

Versleutel je bestanden met dit handige tooltje, dat je bovendien niet hoeft te installeren.

Beveiliging is niet te onderschatten. Daarom is het een goed idee om belangrijke data te versleutelen. Dat kan lastig zijn wanneer die gegevens op een USB-stick staan, en je ze op meer dan één computer wil bekijken. Encryptiesoftware op elk toestel installeren is een oplossing, maar het is veel handiger om een draagbaar versleutelingsprogrammaatje op de stick mee te nemen.

Quick Crypt 1.0 is zo’n eenvoudig, draagbaar programma. Je hoeft het exe-bestandje, dat je hier kan downloaden, dus niet te installeren. De tool zal je wel vragen om akkoord te gaan met de freewarelicentie. Daar staat niets verkeerds in, dus klik met een gerust hart op agree en continue.

[download_file]

Wachtwoord
Een dialoogvenster waarschuwt je vervolgens om je wachtwoord niet te vergeten. Een goede raad, aangezien er geen manier is om een versleuteld bestand opnieuw leesbaar te krijgen wanneer je het wachtwoord bent vergeten. Opletten geblazen dus!

[related_article id=”161920″]

De eigenlijke interface van het programma is erg eenvoudig. Je sleept het bestand dat je wil versleutelen naar het wit vakje onder Target File. Indien gewenst kan je ook op het vergrootglas klikken of zelf het juiste pad typen.

Vervolgens kies je een wachtwoord dat je dient te bevestigen. Indien je niet zeker bent van jezelf kan je een korte hint toevoegen. Naast het wachtwoord staat een icoontje dat aanduidt of het veilig is of niet. Door met je muis over het pictogram te bewegen kom je er meer over te weten.

AES
Versleutelen gebeurt met de AES-standaard. Via Advanced kan je een vervaldatum op je bestand plakken, het binden aan de computer waar je op zit, of in één keer een zipbestand aanmaken. Wil je meerdere bestanden op dezelfde manier versleutelen, dan kan je via de tab Profile een profiel aanmaken.

Zodra alle instellingen naar wens staan afgesteld klik je op Encrypt File onderaan. Als je het originele bestand wil verwijderen dan gaat dat in één keer ook door Erase Target File aan te vinken. Een nieuw dialoogvenster verschijnt dat de voortgang van het versleutelingsproces weergeeft.

Decryptie
Om een versleuteld bestand te decoderen ga je gelijkaardig te werk. Sleep het bestand naar Target File, selecteer Decrypt en geef het juiste wachtwoord in. Via het knopje met het sleuteltje rechts van je bestandsnaam kan je de eigenschappen raadplegen, met daarin je eventuele wachtwoordhint.

Quick Crypt 10 is misschien wel het eenvoudigste encryptieprogramma dat we hebben getest. Het doet z’n werk voorbeeldig, heeft enkele leuke opties en is bovendien draagbaar. Wie bestanden te versleutelen heeft, en geen zee aan opties wil maar gewoon resultaat, is bij deze tool aan het juiste adres.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business