Tips

Een teksteditor voor programmeurs

Als programmeur zit je al heel snel door de mogelijkheden van het Kladblok. Sublime Text heeft wat handigheden aan boord die veel programmeurs zullen bekoren.

Wie slechts sporadisch een tekstbestandje moet opstellen komt al goed weg met een simpele tool als Kladblok. Wie echter wel vaker met scripts of coderegels aan de slag moet heeft een krachtiger programma nodig. Vind je een IDE (integrated development environment) wat overkill, probeer het dan met Sublime Text. Een teksteditor dus, maar dan wel een met een hele reeks handigheden die je als programmeur al snel niet meer kunt missen.

Wanneer je Sublime Text opstart valt meteen de wat Spartaanse interface op: je krijgt initieel weinig meer te zien dan een soort opdrachtregelvenster met een zwarte achtergrond. Maar schijn bedriegt, want onder dit simplistische uiterlijk schuilen heel wat handige functies. Zo kun je bijvoorbeeld naar een stukje tekst zoeken en Sublime Text zal automatisch alle instanties van dat stukje tekst markeren, zodat je in één keer alle instanties kunt verwijderen of door andere tekst vervangen.

[download_file]

De tool laat zich in eerste instantie bedienen vanaf het toetsenbord. Via Ctrl+Shift +P roep je het ‘command palette’ op, dat je een handig overzicht geeft van de belangrijkste sneltoetsen en toetscombinaties. Nuttig is echter ook de minimap aan de rechterkant: je krijgt een geminiaturiseerd overzicht in vogelperspectief van je ganse code. Een soort van visuele scrolbalk dus waar je met de muis snel het gewenste fragment kunt selecteren. Sublime Text laat tevens ‘split editing’ toe, zodat je zij aan zij verschillende stukjes code – of veschillende fragmenten uit dezelfde code – kunt bekijken en bewerken.

Sublime Tekst ondersteunt uiteraard ook kleurcoderingen en automatische aanvulen (autocompletion), en je kunt tevens gebruik maken van macro’s en van zogenoemde ‘snippets’. Dat zijn kleine stukjes code die je in een bibliotheek kunt onderbrengen om op elk moment opnieuw te kunnen gebruiken.

Let wel, Sublime Text is strikt genomen alleen gratis voor wie het een tijdje wil uitproberen. Ben je zinnens het te blijven gebruiken dan word je verondersteld het programma aan te schaffen. Sublime Text is beschikbaar voor zowel Windows (ook in een ‘draagbare versie’), Mac OS X als Linux. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Koop jij de nieuwe iPhone 15?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business