Tips

De tien slimste lampen en stopcontacten

We hebben het eerder al gezegd, en het blijft kloppen: wil je je woning een eenvoudige en niet té dure intelligentieboost geven, ga dan voor slimme lampen en ditto stopcontacten.

We hebben het eerder al gezegd, en het blijft kloppen: wil je je woning een eenvoudige en niet té dure intelligentieboost geven, zonder breken en boren maar met een grote impact? Ga dan voor slimme lampen en ditto stopcontacten.

1. Philips Hue-lampen

Hue

In onze contreien kan je niet om Philips heen als het op slimme lampen aankomt. De Hue-reeks is waarschijnlijk de bekendste in intelligente verlichting, en heeft ook een heel aantal voordelen. Lampen die alle kleuren van de regenboog kunnen aannemen, een app waarmee je uiterst uitgebreide mogelijkheden krijgt – de Hue-lampen kunnen een heel verschil maken in de sfeer in je huis. Je kan de lampen allerlei schema’s laten volgen die je zelf instelt, en als je ze nog geavanceerder wil inzetten kan je daar IFTTT voor gebruiken. Je koopt een startersset voor 199,95 euro.

2. Belkin WeMo LED lighting

wemo-light

Ook Belkin heeft in z’n WeMo-domoticareeks een aantal slimme lampen opgenomen. De led-lampen zijn simpeler van opzet dan Philips’ Hue-lampen; ze kunnen namelijk niet van kleur veranderen. Wel een voordeel van de WeMo-lampen is dat ze integreren in dezelfde app als de andere WeMo-producten. Je lampen verbinden met een bewegingsdetector, slimme ingebouwde lichtschakelaar of een slim stopcontact wordt zo een fluitje van een cent. Je koopt een Starter Set, met twee lampen en de WeMo Link – de wifimodule – voor 99,99 euro; aparte extra lampen kan je aanschaffen voor 39,99 euro per stuk. Je kan tot 50 stuks tegelijk aan de app verbinden.

3. LIFX Smart Bulbs

LIFX_3

LIFX is wat minder bekend, maar heeft een aantal fijne pluspunten. Zo heb je met dit systeem geen extra ‘bakje’ of installatie nodig: je hebt slimme verlichting vanaf het moment je de LIFX-lampen inschroeft. De app biedt je een heleboel mogelijkheden, van eigen schema’s en waarschuwingen als er een notificatie op je smartphone binnenkomt tot een master switch waarmee je alle licht in huis met één druk op de knop uitzet als je je huis verlaat. LIFX werkt ook samen met de Nest-thermostaat en Protect. Zo kan je je lichten rood doen flikkeren als de Protect rook detecteert, of de lichten in een bepaald patroon laten aan- en uitzetten als je thermostaat in Away-modus gaat. De lampen blijven ook gewoon werken als je internet het even begeeft of je smartphone vermist is. Je kan de lampen van overal ter wereld bestellen op store.lifx.co (geen verzendkosten). Ze zijn echter niet goedkoop: voor één lamp betaal je 99 dollar, voor een pack van vier of tien lampen respectievelijk 380 en 910 dollar.

4. Samsung Bulb Smart Led Lamp

samsung

Ook elektronicagigant Samsung, dat al een hele tijd gewone ledlampen maakt, heeft een slim exemplaar in het aanbod zitten. De Bulb Smart Led Lamp heeft net als de LIFX geen extra tussenstation nodig; gewoon indraaien en je kan aan de slag. Je kan met de bijhorende app tot 64 lampen tegelijk bedienen. De Smart Leds werken via bluetooth, niet via wifi, maar kunnen door MESH-netwerktechnologie toch van op langere afstand bediend worden. De lampen nemen niet alle kleuren van de regenboog aan, maar je kan wel de ondertoon van het wit licht aanpassen om de juiste sfeer te creëeren. Ook de gebruikelijk instelbare lichtprogramma’s zijn van de partij, en de lampen hebben een ingebouwde dimmer. Groot pluspunt van Samsungs slimme lampen: ze kosten maar 35 euro per stuk – niet bepaald gratis, maar wel veel schappelijker dan de meeste concurrenten.

5. Stack Alba

StackAlba

Stack presenteert z’n Alba-lamp als “de eerste responsieve lamp ter wereld”. Zoals de voorgaande lampen kan de Alba verschillende tinten wit licht weergeven en is hij dimbaar. Het verschil zit hem in de intelligentie van de lamp: Stack beweert dat de Alba zelf bepaalt wat het optimale lichtniveau in een ruimte is en welke kleurtemperatuur het meest geschikt is. Daarenboven heeft de lamp een bewegingssensor, waardoor hij zichzelf kan aan- en uitschakelen, en zou het ding zelflerend moeten zijn: als jij input geeft, leert de lamp jouw voorkeuren kennen. De Stack Alba is momenteel alleen nog maar te verkrijgen als Amerikaanse en Canadese pre-order, maar het merk is wel van plan om in 2015 allerlei andere (ook Europese) formaten uit te brengen. Op www.stacklighting.com/products kan je zien welke vormen en maten er op de planning staan en kan je al een kit reserveren. Alle starterkits, met twee lampen en een hub, kosten 100 dollar; de Amerikaanse extra lampen kosten op dit moment 60 dollar per stuk.

6. Belkin WeMo Switch

wemo-switch

Een slim stopcontact moet zowat de meest basic manier zijn om je huis wat slimmer te maken. Het zijn eenvoudige bakjes die je in een vrij stopcontact stopt, waarna je het toestel dat je in dat geüpgradede stopcontact plugt naar wens kunt aan- en uitzetten. In dezelfde reeks als de eerder vernoemde slimme lampen verkoopt Belkin ook zo’n stekkers. Je kan de Switch apart aanschaffen of in combinatie met de Motion, een bewegingssensor. Met dat duo kan je allerlei zaken in je woning automatiseren, van lampen tot de espressomachine. De WeMo Switch koop je voor 49 euro; voor het duopakket met Motion betaal je 99 euro.

7. AVM Fritz!Dect

fritz

De Fritz!-lijn van AVM ken je misschien wel van hun routers, telefoons en wifi-repeaters. Het merk heeft echter ook een smart plug in de aanbieding: de Fritz!Dect 200. Die werkt zoals elke smart plug: steek het bakje in een vrij stopcontact, en dat krijgt meteen wat extra opties. De 200 is daarbij specifiek gemaakt om je te helpen je elektriciteitsverbruik onder controle te houden. De stekker laat je niet enkel toe om het toestel dat erin zit aan of uit te schakelen, maar meet ook precies hoeveel stroom dat toestel gebruikt. Alle verkeer van het doosje over je netwerk is beveiligd via de DECT-technologie, en je kan het stopcontact bedienen via het platform op je pc, smartphone of tablet, ook wanneer je niet in de buurt bent. De Fritz!Dect 200 kan je aanschaffen voor 49 euro.

Update: Dit artikel vermeldde eerder een foutieve prijs van 79 euro voor de Fritz!Dect 200. De correcte prijs is 49 euro. Daarnaast werden we er door het bedrijf op attent gemaakt dat dit apparaat in België niet langer mag worden verkocht omdat het gebruik maakt van een randaarde in plaats van een penaarde. In de buurlanden mag de Fritz!Dect 200 wel worden verkocht.

8. D-Link Smart Plug

d-link2

Ook D-Link maakt een Smart Plug waarmee je een stopcontact slim maakt. Zoals bij Belkin werken ook D-Links verschillende smart home-producten samen: een bewegingssensor kan de koffiemachine in de Smart Plug aanschakelen, bijvoorbeeld. Ook de IP-camera’s van het merk kan je koppelen in de app. Ook interessant is de Music Everywhere: een klein doosje waarmee je van elke muziekspeler een wifi-ondersteund exemplaar maakt, waarnaar je content kan streamen van op je smartphone en tablet. Het doosje functioneert ook nog eens als een wifi-repeater, waardoor de ontvangst in je huis beter wordt. Je hebt er alleen een vrij stopcontact voor nodig. De Smart Plug en de Music Everywhere kosten beide 49,99 euro.

9. Edimax Smart Plug

edimax

Edimax maakte met de Smart Plug Switch een eenvoudig en redelijk geprijsd slim stopcontact. Geen toeters en bellen: met de simpele EdiPlug-app voor Android en iOS kan je je stopcontact van op afstand aan- en uitschakelen. Je kan ook schema’s ingeven om bepaalde toestellen of lampen op gewenste tijden te laten activeren of uitzetten. Een Edimax Smart Plug kan je kopen voor 39,99 euro.

10. Basalte Switches

basalte

Hier spelen we even vals: Basalte, een klein Belgisch merk, maakt geen slimme ledlampen of stopcontacten. Het bedrijfje maakt wél slimme lichtschakelaars voor aan je muur. Verschillende modellen, al dan niet met multitouch en gesturen, geven je de volledige controle over je verlichting. De schakelaars zien er daarenboven ook nog eens ongemeen knap uit. Het merk heeft ook een thermostaat, deseo, die dienst doet als room controller om al je slimme toestellen en toepassingen te bedienen. Dit valt natuurlijk niet meer onder de categorie ‘snel en makkelijk’, maar voor wie renoveert of bouwt zijn dit soort slimme schakelaars zeer zeker de moeite van het bekijken waard.

basaltebelkind-linkedimaxlifxphilipssamsungslimme lampenstack albatipvm fritz

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken