Tips

Bestanden deblokkeren die zich niet laten verwijderen

Krijg je steeds een vervelende foutmelding bij een bepaald bestand dat je wil verwijderen? Unlocker is de oplossing om dit soort problemen op te lossen.
[download_file]

De wegen van Windows zijn soms behoorlijk mysterieus. Terwijl je rustig aan het werken bent, weigert Windows zonder zichtbare aanleiding een bestand of map te verplaatsen, te herbenoemen of te openen. Het besturingssysteem geeft aan dat het bestand al in gebruik is en daarom kan je de gewenste actie niet uitvoeren. Klinkt logisch, ware het niet dat je zeker weet dat het betreffende bestand helemaal niet actief is. Je kan het bestand ook rustig laten staan, maar het gaat je mettertijd wel irriteren. Meestal los je het probleem van mysterieus geblokkeerde bestanden op met een herstart, maar dat is tijdrovend en trouwens niet zeker van succes. Handiger is de freeware Unlocker.

Let op wanneer je Unlocker installeert, de software wordt namelijk vergezeld door een vervelende toolbar. Selecteer in het eerste venster van de installer dus niet de aanbevolen methode, maar ga voor ‘Advanced’. Daar vink je de optie ‘Install Delta toolbar’ uit en klik je gewoon op ‘Volgende’. Vervolgens vraagt de Setup of je de automatische controle voor updates wil installeren en de extensie om Unlocker via de rechtermuisknop te laten werken in de Windows Verkenner. Hierdoor kan je het programma via het contextueel menu bereiken. Beide opties zijn nuttig.

In vergelijking met soortgelijke software is het fijn dat Unlocker aangeeft waarom een bestand geblokkeerd is en welk programma hiervoor verantwoordelijk is. In die zin kan je dan zelf beslissen wat je wil doen. Ofwel kan je het programma vragen om het bestand vrij te geven, ofwel kan je het programma beëindigen. Hoe dan ook, Unlocker werkt snel en bijzonder efficiënt. Bovendien onderscheidt Unlocker zich van gelijkaardige tools zoals Delete Doctor omdat het niet alleen bestanden maar zelfs volledige mappen deblokkeert.

Om een bestand te deblokkeren klik je er met de rechtermuisknop op en kies je in het contextueel menu voor Unlocker. Deze freeware onderzoekt wat er aan de hand is en toont de programma’s die voor de blokkering verantwoordelijk zijn. Vervolgens selecteer je ‘Vrijgeven’ of ‘Alles vrijgeven’ naar gelang het om een bestand of om een map met bestanden gaat. Helpt dat niet dan kun je de knop ‘Proces beëindigen’ proberen. Brengt ook dit geen soelaas dan kan je het programma de opdracht geven om het betrokken bestand bij de volgende herstart te verplaatsen of te verwijderen. In plaats van met de rechtermuisknop kan je Unlocker uiteraard ook via het Startmenu activeren en dan navigeren naar de map of het bestand dat je wil aanpakken.

Het feit dat Windows een bestand blokkeert kan te wijten zijn aan een bug, maar er kunnen ook goede redenen zijn. Verwijder dus nooit bestanden of mappen waarvan je de werking niet kent, ze kunnen immers essentieel zijn voor het goed functioneren van Windows of van een programma. Door ze toch te verwijderen kan je het besturingssysteem ernstig beschadigen. Haal Unlocker dus alleen van stal op mappen en bestanden die je zelf hebt aangemaakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business