Tips

Gratis alleskunner voor foto’s

Ben je op zoek naar een gratis fotobewerker die zowat alle functies aanbiedt die je maar kan wensen? Dan moet je Picosmos Tools zeker eens een kans geven.
[download_file]Je hebt handige fotoviewers, leuke foto-editors met special effects, tools om foto’s op een originele manier te combineren en programma’s om allerlei batchbewerking op je foto’s los te laten. Met Picosmos Tools haal je al deze functies tegelijk in huis. Een manusje-van-alles dus.

Het hoofdvenster van Picosmos Tools heeft wel wat weg van het opstartvenster van Windows 8 of 10: een donkerkleurig venster met daarin een aantal kleurrijke panelen van verschillende grootte. Elk van deze panelen start een ander onderdeel van het programma op. De namen en beschrijvingen van deze panelen – negen in totaal – maken al meteen duidelijk wat je er van mag verwachten: Pagina-ontwerp (combineer je plaatjes; maak posters en hoezen), Effect (effecten en kaders; maak afbeeldingen levendiger), Multi-taak (meerdere plaatjes: organiseren, optimaliseren, watermerken, roteren, …), Combineren, Splitsen, Bladeren, Bewerken, Scherm vangen (met Ctrl+F5) en Formaat-fabriek.

Vanuit elk paneel start je weliswaar telkens een andere module op, maar de interfaces vertonen voldoende overeenkomst om snel je weg te vinden. Bovendien zijn alle modules erg gebruiksvriendelijk: er zijn duidelijke pictogrammen die (in miniatuur) vaak al een idee geven van het effect, en de modules maken ook vaak gebruik van schuifknoppen met onmiddellijke visuele feedback. De effecten en ornamenten doen weliswaar wat Amerikaans aan – lees: nogal flashy – maar dat nemen we er voor lief bij.

Open je bijvoorbeeld de module Pagina-ontwerp dan kun je uit drie grote rubrieken kiezen: Vrije Scènes (behoorlijk kunstzinnige achtergronden), Taferelen (achtergronden met een of ander tafereel waarin je je foto’s op specifieke plekken kunt plaatsen, zoals in een fotokader voor een bloemenvaas) of Sjablonen (met Mondriaan-achtige, kleurrijke rechthoeken). In elke rubriek kun je uit enkele tientallen ontwerpen kiezen. Verder kun je ook eigen tekst toevoegen in een of andere opvallende vorm (‘wordart’). De module Effecten dan weer laat je ook uit diverse rubrieken kiezen, waaronder Standaard (met onder meer Grijs, Roze, Azuurblauw en Negatief), Filter (waaronder Gaussian Vervaging, Twist, Rimpeling, enz.) en Fotolijst (met enkele tientallen kant-en-klare fotolijsten).

Picosmos Tools komt aanvankelijk wat overrompelend over, maar alles bij elkaar slagen de makers er wel in zowat alle functies aan te bieden die je als fotoliefhebber maar kunt bedenken – en zonder dat je er een handleiding voor nodig hebt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business