Tips

5 manieren om je oude smartphone weer nuttig te maken

smartphone
Die oude smartphone of tablet in de kast is nog niet ten dode opgeschreven. Geef je oud toestel nieuw leven met één van deze vijf tips.

Smartphones zijn meestal geen lang leven beschoren. Na een jaar of twee belanden ze ergens in de onderste schuif van een kast, in het gadgetkerkhof waar ook je oude Nokia en iPod werden begraven onder een wirwar van exotische oplaadkabels. Dat kan gelukkig ook anders. Er zijn genoeg manieren waarop je een oude smartphone of tablet nieuw leven kan inblazen om er nog enkele jaren extra plezier uit te halen. We doen vijf suggesties.

1. Smartphone voor…

Je grootouders! Het klinkt tegenstrijdig, maar toch is onze eerste suggestie om je oude smartphone te blijven gebruiken als telefoon. Door je smartphone helemaal leeg te maken en opnieuw in te stellen kan het toestel nog prima dienen als alternatief voor jezelf of je grootouders. Je wil ook met hen immers contact houden via WhatsApp of Instagram. Maak van je bomma een moderne grootmoeder, ze zal je dankbaar zijn!

2. Als (beveiligings)camera

Smartphones zijn uitgerust met prima camera’s en het zou zonde zijn om die verloren te laten gaan op de bodem van een schuif. Wanneer je telefoon niet langer voldoet aan je dagelijkse smartphonebehoeften, kan je het toestel daarom wel nog benutten als webcam of beveiligingscamera. Er bestaan hiervoor heel wat applicaties met elk hun eigen voor- en nadelen. Wij gingen zelf onlangs aan de slag met DroidCam.

3. Als multimediasysteem voor je auto

Multimediasystemen in wagens kunnen een ware nachtmerrie zijn, met een weinig intuïtieve interface en bediening. Een oude smartphone of tablet kan die taak net zo goed – en wellicht zelfs beter – vervullen met een minimum aan kosten en moeite. In deze gids leggen we stap voor stap uit hoe je zelf je eigen navigatie- en multimediasysteem voor de auto in elkaar bokst.

4. Als spelcomputer voor de kinderen

Heb je jonge kroost in huis rondlopen, dan is de smartphone van mama of  papa één van de meest begeerde verboden vruchten. Spelletjes spelen op telefoon of tablet, kinderen zijn er verzot op, maar als ouder ben je er toch niet altijd even gerust op wanneer je dat dure speelgoed in een kinderhand stopt. Waarom maak je geen spelcomputer van die oude telefoon of tablet in de kast?

Voorzie het toestel van een stevige case ter bescherming en zet de boel op slot, zodat je kinderen geen verkeerde dingen kunnen doen. Zowel op Android, iOS als Windows zijn daar enkele ingebakken instellingen voor beschikbaar, maar je kan ook beroep doen op een externe app. Wij gingen zelf in het verleden al eens aan de slag met AppLock.

5. Als afstandsbediening

Heeft je telefoon een infraroodsensor aan boord? Dan kan je hem gebruiken om bijvoorbeeld je televisie mee aan te sturen. Maar zelfs wanneer dat niet het geval is, kan je een oude smartphone in dienst nemen als WiFi-afstandsbediening voor alle apparaten die in je thuisnetwerk zijn opgenomen. Dan denken we niet alleen aan je Apple TV, Chromecast of Android TV, Google Home, maar ook elk slim apparaat in huis dat met een app werkt (luidsprekers, thermostaat, lampen, alarmsysteem…). Verzamel al die apps op één smartphone of tablet en laat deze afstandsbediening voor je smart home op de salontafel liggen, zodat al je huisgenoten er makkelijk toegang tot hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business