Waarom je je computer best niet met de knop afsluit
Ook al zijn ze noodzakelijk, toch heb ik een bloedhekel aan software-updates. Loopt de kookpot bijna over of ben je bijna te laat voor het werk? Gegarandeerd komt er een vervelend updatescherm piepen als je op deze momenten je computer wilt afsluiten. Bij de meeste elektrische apparaten is het doorgaans eenvoudig om een product uit te zetten. Met een druk op de knop of het uithalen van de stekker neem je hun stroomtoevoer af. Terwijl dit bij een computer technisch gezien ook kan, raden fabrikanten en software-ontwikkelaars dit ten sterkste af. Waarom?
Beschermen van data
Voor een gebruiker is het een koud kunstje om een computer uit te schakelen. Wij hoeven enkel een drietal muisklikken uit te voeren, terwijl we het echte werk aan een computer overlaten. Terwijl we wachten totdat ons scherm uitdooft, voert je PC in alle stilte processen in de achtergrond uit om je data te beschermen. Daarom komen er allerlei vensters tevoorschijn om tekstdocumenten of afbeeldingen op te slaan. Sluit je dit abrupt af, dan is de kans groot dat je niet-opgeslagen werk verloren gaat. Vele softwarepakketten – zoals Microsoft Office en Adobe Creative Cloud – hebben weliswaar een autosave-functionaliteit, maar die is helaas niet waterdicht.
Naast het sluiten van openstaande programma’s voert je computer nog allerlei klusjes uit die je niet meteen merkt. Je besturingssysteem stuurt als het ware een signaal naar alle actieve processen dat het tijd is om af te ronden. Dit is belangrijk, want mogelijk wordt er op dat moment nog data geschreven naar je schijf. Misschien ben je een bestand aan het downloaden in de achtergrond of wordt er een registersleutel aangepast. Sluit je je computer niet correct af, dan loop je het risico dat je data beschadigd raakt.
Vroeger kon het zelfs gebeuren dat er bestanden corrupt werden die op het moment van afsluiten niet actief waren. Dat komt omdat deze data zich dichtbij een fysieke locatie van je harde schijf bevond of bijvoorbeeld in de cache zat. Bij moderne bestandssystemen zoals New Technology File System (NTFS) op Windows -computers of Apple File System (APFS) op Apple-computers komt dit gelukkig niet meer voor. Dankzij ‘journaling’ houdt je pc immers een log bij van alle veranderingen, zodat het risico op bestandsbeschadiging kleiner is. Ook dit is helaas niet waterdicht, dus schrik achteraf niet als er problemen opduiken als je jouw PC abrupt uitzet.
Updates
Helaas kan het een eeuwigheid duren om je PC uit te zetten, vooral als er een software-update opduikt. In dit geval staat er expliciet op het scherm dat je de computer niet mag afsluiten. Deze waarschuwing staat er niet zomaar, want het abrupt stoppen van een OS-update kan je besturingssysteem onherroepelijk beschadigen. Sluit je computer dus nooit af terwijl er een update plaatsvindt! In extremis kan je je systeem niet meer opstarten. Heb je een laptop, dan is het geen slecht idee om je batterij eerst helemaal op te laden vooraleer je een update doorvoert.
[related_article id=”212958″]Samengevat, sluit enkel je computer af door de powerknop ingedrukt te houden als het écht niet anders kan, bijvoorbeeld als je besturingssysteem is gecrasht. Ook kan er een stroompanne plaatsvinden, maar dat heb je natuurlijk niet onder controle. Nadien kan je wel proberen om gewiste bestanden te herstellen, maar de kans dat je alles terug krijgt is – helaas – klein.