Om te voorkomen dat je al je berichten kwijt bent wanneer je een nieuwe telefoon gebruikt, is het noodzakelijk om regelmatig een back-up te maken.

Advertentie

Ben je van plan om binnenkort over te stappen naar een nieuwe smartphone, denk er dan zeker aan om regelmatig een back-up te maken van je belangrijkste bestanden, zoals contactpersonen, applicaties, foto’s, berichten etc. Ook wanneer je misschien niet meteen van plan bent om een nieuwe telefoon te kopen, dan is het nog steeds aan te raden van dit te doen.  

In deze workshop focussen we ons specifiek op hoe je een back-up maakt van WhatsApp. Je zou snel kunnen vergeten dat je dat voor de chatapplicatie nog eens apart moet doen. Het volstaat niet om gewoon een back-up van je smartphone te maken. Dus sla regelmatig je berichten en gedeelde media via Whatsapp eens op, als je dit niet allemaal op een dag wil kwijtspelen.  

Stap 1: Open ‘Instellingen’ in Whatsapp  

De eerste twee tussenstappen zijn zodanig logisch, dat we ze maar even als één handeling beschouwen. Uiteraard open je eerst je Whatsapp-applicatie op je smartphone. Heb je deze nog niet op je smartphone staan maar je wil deze workshop toch volgen, ‘voor in het geval dat’? Dan download je deze in een mum van tijd via de App Store of Play Store. 

Eens je ingelogd bent, ga je naar het instellingenmenu. Dat vind je door op de drie bolletjes rechtsboven de startpagina te drukken.  

Stap 1: Open het instellingenmenu rechts bovenaan.

 

Stap 2: Maak een back-up 

In het instellingen-menu heb je verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Je moet in het menu ‘Chats’ zijn. Daar druk je vervolgens door naar het menu ‘Chat Back-up’.  

Stap 2: Ga in het menu ‘Chats’ door naar ‘back-up’.

 

De enige stap die ons nu in feite nog rest, is het maken van de back-up. Het handige aan WhatsApp is dat het in feite een dubbele back-up maakt. Eentje gaat naar je smartphone zelf, om deze in een veilige omgeving op te slaan waar enkel jij toegang toe hebt (zorg er wel voor dat je smartphone voldoende beveiligd is). Maar WhatsApp zal ook automatisch een back-up maken in het Google Drive-account dat via je mailadres aan de app gekoppeld is.  

Je drukt gewoon op ‘Back-up maken’ en het proces zal automatisch starten! Whatsapp laat je ook zien hoe lang het geleden is dat de laatste back-up gebeurd is. Het maken van de back-up is overigens slechts een kwestie van enkele seconden. Je kan Whatsapp meteen daarna weer gewoon gebruiken.  

Druk op ‘back-up’ maken en klaar is kees!

 

Stap 3: Pas je instellingen aan 

Nu weet je hoe je handmatig een back-up kan maken, maar wist je dat je ook WhatsApp al het werk voor je kan laten doen? Binnenin hetzelfde menu kan je de instellingen voor Google Drive naar wens aanpassen. Hier moet je ook het mailadres instellen naar waar de back-up moet verzonden worden.  

Voor het aanpassen van de frequentie heb je 5 opties. Hier kan je dus instellen om nooit een back-up te maken, dit enkel te doen wanneer jij dit handmatig aangeeft, of een tijdsinterval opgeven. Om zeker te zijn dat je de berichten en bestanden die je zeker wil bewaren niet plots kwijt bent wanneer het onverwachte gebeurt, adviseren we om dit toch dagelijks of op zijn minst wekelijks te laten uitvoeren.

Tenslotte kan je ook instellen of je enkel een back-up wil maken via wifi, of dat dit ook kan via mobiele netwerken. Tenslotte moet je ook aangeven of je videobestanden mee in de back-up wil laten opslaan of niet. Dat maakt het bestand groter, maar heeft niet zoveel invloed op de duurtijd van de back-up.  

Pas binnen hetzelfde menu je instellingen aan zodat Whatsapp dagelijks of wekelijks automatisch een back-up maakt.

 

Advertentie