Tips

4 tips om veilig(er) online te surfen

Phishing, ransomware… Het internet zit vol gevaren. Deze tips helpen je om je gegevens te beschermen tijdens het surfen.

Cybercriminelen proberen via allerlei listige trucs aan onze persoonsgegevens te geraken. Een moment van onoplettendheid kan grote gevolgen hebben. Deze tips van Check Point Software Technologies helpen voorkomen dat je in de val loopt:

1. Safety first: surf alleen naar veilige websites

Dit klinkt misschien als een open deur, maar zorg ervoor dat je alleen veilige websites bezoekt. Een flink aantal websites neemt geen veiligheidsmaatregelen of is zelfs gemaakt met slechte intenties. Voordat je dus met goed vertrouwen persoonsgegevens deelt, is het belangrijk om te weten hoe je een betrouwbare website herkent. Controleer daarom in ieder geval of de website in kwestie het https-beveiligingsprotocol volgt. Eindigt de URL met een -s, dan betekent dit dat het een beveiligde website is die aan de beveiligingsnormen voldoet. Let ook op het grijze of groene hangslot aan het begin van de URL; dit is een teken dat het een veilige website is.

2. Klik die zeurende update-melding niet weg

Het kan verleidelijk zijn om die ene update toch nog even uit te stellen. Je denkt misschien dat het direct updaten van software en applicaties niet belangrijk is, maar eigenlijk loop je hierdoor onnodig een groot beveiligingsrisico. Een security patch kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een ontdekte beveiligingsfout wordt opgelost. Als je die update niet draait, zijn je gegevens niet optimaal beschermd tegen cyberaanvallen.

3. Wees creatief met je gebruikersnaam en wachtwoord

Gebruik niet voor alle websites en online diensten dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord. Dat lijkt een behoorlijke klus: er zijn steeds meer diensten, websites of applicaties die je vragen om een gebruikersnaam en wachtwoord aan te maken. Tenzij je een olifantengeheugen hebt, kan het lastig zijn al die gegevens te onthouden. Hoe verleidelijk het ook is, kies niet dat ene wachtwoord van je oude Hyves-account dat je al jaren gebruikt. Stel dat een cybercrimineel op één van je accounts het wachtwoord weet te achterhalen, dan kan hij of zij heel gemakkelijk inbreken op andere accounts waarvoor je hetzelfde wachtwoord gebruikt. Recycle je wachtwoorden dus niet en kies geen gemakkelijk te achterhalen wachtwoord zoals je verjaardag of de naam van je huisdier.

4. Download alleen originele applicaties

Download alleen applicaties via de officiële platformen. Door de wildgroei aan mobiele applicaties kunnen gebruikers steeds meer applicaties installeren, bijvoorbeeld games, social media-apps en online betaalapps. Zorg dat je een applicatie altijd bij een erkend platform downloadt en dat het de officiële versie van de app is. Wanneer je het echt goed wil doen lees je ook de algemene voorwaarden. Daarin kan je lezen welke informatie een app van je mag gebruiken en opslaan.

Meer tips rond internetsecurity nodig? Hier ontdek je zeven trucs om een phishingmail te herkennen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business