Tips

Zo ga je op zakenreis met je laptop: vijf tips

Als je je laptop liever niet in de handbagage steekt maar in de valies, hou je best deze vuistregels in het achterhoofd. Je wilt immers niet op je zakenreisbestemming aankomen met een beschadigde laptop, of je gegevens voor Jan en alleman te grabbel gooien.

 
Ook al mag je opnieuw je laptop in de handbagage stoppen tijdens een vlucht naar Amerika, toch verkiezen vele reizigers ervoor om hun digitale metgezel in het bagageruim te vervoeren. Om te vermijden dat je machine een flinke deuk krijgt of dat je privégegevens worden bezichtigd, neem je best je voorzorgen. Met onze vijf tips kan je met een gerust hart je digitale metgezel in het bagageruim achterlaten.

Vermijd fysieke schade

Medewerkers aan luchthavens vervoeren dagelijks duizenden valiezen, maar doen dat niet altijd met de grootste zorg. Als je bij aankomst geen kapot computerscherm wilt, pak je de laptop best goed in. Om te beginnen, plaats de laptop niet helemaal bovenaan of onderaan. Beter stop je je laptop tussen een heleboel kleren voor een airbag-effect. Een sleeve kan ook zorgen voor extra bescherming.

Doe je valies op slot

Net zoals je jouw huis op slot doet als je niet aanwezig bent, geef je een valies niet af zonder de bagage-inhoud achter slot en grendel te brengen. Als je niet wilt dat anderen toegang hebben tot jouw laptop, zorg je best voor een goed bagageslot. Voor ongeveer vijftien euro heeft de doorsnee reiziger geen toegang meer tot de inhoud van je valies. Daarnaast kan je ook investeren in een laptopslot: een staalkabel die je rond je laptop hangt, die beveiligd is met sleutel- of cijfercombinatie.

Bescherm je gegevens

Hoe goed je ook je best hebt gedaan, toch kan het zijn dat een dief je te slim af was en je laptop heeft gestolen. Door eerst een tweetal voorzorgen toe te passen hebben boefjes niet zomaar toegang tot je privégegevens. Verwijder bijvoorbeeld in je browser wachtwoorden, cookies en andere sitegegevens. Met een wachtwoordmanager zoals LastPass kan je nadien je paswoorden terug opvragen. Als je gebruik maakt van 1Password, kan je de Travel Mode-functie activeren. Hiermee zijn je belangrijkste inloggegevens beschermd tijdens het reizen.
Daarnaast kan je gevoelige informatie op je laptop versleutelen met een tool zoals VeraCrypt. Met dit programma plaats je een encryptie op een schijf of bestand, waarna dat enkel te openen is met een haast onkraakbaar wachtwoord.

Neem back-ups

Niet alleen voor het reizen, maar een back-up kan altijd van pas komen. Voor je het weet, geeft de harde schijf van je toestel de geest. Een recente back-up is in crisissituaties de redder in nood. Er zijn meerdere manieren om een back-up door te voeren: je kan je bestanden manueel naar de cloud of een externe harde schijf transporteren, of je maakt gebruik van back-upsoftware zoals Acronis True Image 2017. Op onze zusterwebsite TechPulse stelde onze hoofdredacteur een uitgebreid dossier op om zowel beginnende back-upper als ervaren rot verder op weg te helpen.

Traceer je toestel

Indien je laptop is gestolen, kan je met tracking software de locatie van je toestel achterhalen om met die informatie naar de politie te stappen. Met Prey, bijvoorbeeld, kan je een aantal gegevens vanop afstand opvragen, zoals IP-adres, de locatie van je laptop en zelfs een foto die de webcam op afstand van de dief maakt. Bij diefstal ga je naar de website en ontvang je nadien per mail de nodige gegevens.

beveiligingbusinesslaptopstipszakenreis

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken