Nieuws

Marktwaakhond onderzoekt overname Within door Meta

Within
Meta zou in het vizier gekomen zijn van de Amerikaanse marktwaakhond FTC. Het onderzoek draait rond de overname van VR-bedrijf Within.

De Federal Trade Commission (FTC) zou het onderzoek ingesteld hebben omdat ze vreest dat Facebook de overname deed om de markt te kunnen domineren en mogelijke concurrentie in de kiem te smoren. Volgens The Information  onderzoekt de FTC de aankoop van Within, waarmee 400 miljoen dollar gemoeid zou zijn. Het bedrijf is vooral bekend als ontwikkelaar van de populaire work-outapp Supernatural, voor de VR-bril Oculus. 

Het onderzoek zou officieel opgestart zijn eind november, na Thanksgiving. Dat was bijna een maand nadat beide bedrijven in oktober de overname aangekondigd hadden. Geenenkele partij, ook de FTC niet, wil het onderzoek bevestigen. Maar als dat wel degelijk loopt, dan kan de overname een jaar lang niet gefinaliseerd worden. Die zou zelfs nog langer uitgesteld kunnen worden, als de FTC naar de rechter stapt. 

Within en VR hot in pandemie 

Within is lang niet de enige VR-appontwikkelaar die het moederbedrijf van Facebook overnam, maar naar verluidt waren die te klein om onderzocht te worden. Tijdens de lockdown schoot de populariteit van fitnessgames door het dak. De lancering van Supernatural in april van 2020 was dan ook perfect getimed.  

De FTC zal wellicht gaan onderzoeken of Meta van plan was om een eigen VR-work-outapp te ontwikkelen. De redenering luidt dat het Meta veel moeite zou besparen om een ander project op te pikken, dan er zelf eentje vanaf nul te ontwikkelen. CEO Mark Zuckerberg zei in het verleden bij de overname van Instagram dat het “beter is om te kopen dan te concurreren”. Die uitspraak kan hem wel eens zuur opbreken. 

Onlangs heeft de FTC nieuwe aanklachten geopend tegen Meta. Zuckerberg en co zouden de overname van Instagram en WhatsApp gebruikt hebben om hun dominantie in de markt te verzekeren. Daarnaast onderzoekt de antitrustinstantie ook nog de overname van gifjesplatform Giphy, vorig jaar. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business