Achtergrond

Aan de slag met de Lenovo Yoga Book: briljant en verfrissend

Lenovo toont met zijn Yoga Book een verfrissend nieuw en verrassend praktisch product, dat na een eerste testsessie een geweldige indruk nalaat.

“Iedereen is tablets kotsbeu”, klinkt het in het Palace Hotel in Berlijn. Lenovo laat er zijn nieuwste gadgets uitvoerig bepotelen door journalisten, en we kunnen het niet meer eens zijn met dat statement. Sinds de introductie van de eerste iPad is de tablet langzaam maar zeker het saaiste der gadgets geworden; het kneusje tussen de smartphone en de laptop dat zoekt naar een bestaansreden.

Spannend en nieuw

Met de Yoga Book reïncarneert de hersendode tablet als een fenix tot iets nieuws, unieks en spannends. De Yoga Book is in eerste instantie een gewone tablet met een 10 inch-scherm, voorzien van een 1.920 x 1.200-resolutie. De tablet bestaat in twee smaakjes: één versie draait Android, de andere Windows 10. Verder hebben beide toestellen dezelfde hardware: 4 GB aan RAM en een Intel Atom-processor onder de motorkap.

De tablet

De Yoga Book is voorzien van het bekende Lenovo-scharnier dat de tablet verbindt met een vreemd aanraak-oppervlak. Dat oppervlak is dun, licht en helemaal vlak. Klap je het toestel helemaal open zoals je met een hybride zou doen, dan doet dat vlakke oppervlak dienst als achterkant voor de tablet. In die modus is het toestel niet van de dunste, maar het gewicht blijft erg laag.

De laptop

Je kan de Yoga Book echter openklappen tot een soort laptopmodus. Met een druk op de knop licht het aanraakoppervlak in die modus op en verschijnt er een toetsenbord. Dat toetsenbord bestaat niet uit echte knoppen, maar haptische feedback laat je duidelijk weten wanneer je een toets aanraakt.

Het ding heeft een leercurve volgens Lenovo, en daar kunnen we inkomen. We waren toegegeven in eerste instantie erg kritisch: weinig is vervelender om mee te werken dan een te vlak toetsenbord met weinig feedback dus een exemplaar zonder knoppen leek niet veelbelovend. Na enkele minuten veranderden we van gedacht: het aanraak-toetsenbord werkt verrassend aangenaam en het gebrek aan fysieke toetsen went bijzonder snel. Natuurlijk is een echt toetsenbord comfortabeler, maar we zouden perfect een artikel van deze lengte op het ding durven neerschrijven. Zoek je naar een toestel om je thesis op te schrijven, kijk dan misschien toch nog even verder.

Het tekentoestel

Op zich volstaat het bovenstaande al om de Yoga Book een succes te noemen. Lenovo ontwikkelde een hybride met omklapbaar scherm met de voetafdruk en het gewicht van een tablet, die geen vervelende toetsen aan de achterzijde heeft wanneer je het ding in tabletmodus gebruikt maar toch toereikend is om een flink stuk te typen. Het houdt hier echter niet op.

 

Je kan het toetsenbord op het aanraakoppervlak van de Yoga Book uitschakelen, waarna je een Wacom-tekenpaneel krijgt. Via het bijhorende pennetje, de Real Pen, kan je nu creatief aan de slag. De tekenresolutie is erg fijn en de tablet begrijpt 2048 gradaties druk, meer dan voldoende voor de creatieveling om zich op een semiprofessionele manier te laten gaan.

Het notitieblok

Leg je de Yoga Book helemaal open, dan kan je notities nemen op het aanraakdeel. Die worden dan meteen gekopieerd naar het scherm er naast. De functie wordt pas echt interessant wanneer je de top van de Real Pen vervangt door een echte pen (vandaar de naam). Je kan nu schrijven met het ding. Leg je een papier over het aanraakdeel van de tablet, dan kan je daar zonder meer notities op maken terwijl die in één klap gedigitaliseerd worden door de tablet. Opnieuw staan we versteld van hoe gedetailleerd de tablet ons handschrift en onze tekeningen overneemt.

Tot slot kan je de Yoga Book in tabletmodus klappen maar het scherm naar beneden houden. Ook in deze modus kan je op een papier op de tablet schrijven en worden je kribbels meteen gedigitaliseerd. Ideaal om zo notities te nemen, vinden we.

Android versus Windows

De Androidtablet en de Windowsversie hebben exact dezelfde mogelijkheden. Enkel de gebruikte software verschilt wat. Vermoedelijk gaat de batterij van de Androidversie bovendien iets langer mee. Lenovo voorziet in het geval van de Android Yoga Book een eigen notitie-app. De Windowsversie gebruikt OneNote. Eén cosmetisch verschil viel ons op: de Windowsversie heeft een duidelijker gedefinieerd touchpad wanneer het toetsenbord actief is. Handig, aangezien je in Windows al eens rechts wil klikken.

Compromisloos

Het resultaat is een toestel dat ons met verstomming slaat. Lenovo’s Yoga Book is subliem om notities te nemen, zelfs wanneer je bij papier zweert. Als clamshell-laptop is het toestel verrassend capabel en als Wacom-tekentablet staat het ook zijn mannetje. Heb je toch even nood aan een klassieke tablet, dan verdwijnen alle bovenstaande functies netjes naar de achtergrond. De Lenovo Book is heel veel verschillende toestellen tegelijk maar maakt geen compromissen om dat te bewerkstelligen. We zijn benieuwd of het unieke toestel zal aanslaan. Het prijskaartje zit rond de 500 euro al naargelang de versie, wat we na onze eerste hands-on een eerlijke prijs vinden.

De hele ZDNet-redactie is op IFA aanwezig. Lees hier al het technologienieuws, rechtstreeks vanop de beurs.

IFA 2016lenovomobieltabletyoga book

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken