9 beste antivirus-pakketten die je geld waard zijn in 2022

Is het de moeite om te betalen voor je antivirussoftware? En welke betaalde antivirus moet je dan kiezen? We zetten er 9 op een rijtje.

Gratis antivirusoplossingen zijn er genoeg. Een perfect exemplaar zit er niet tussen, maar wie gratis beveiliging zoekt, kan kiezen tussen een heel aantal capabele en veilige exemplaren. Toch bestaan er nog een heleboel antivirussuites die wel geld kosten. Hoe rechtvaardigen zij de jaarlijkse abonnementskost? Hier vind je de beste antivirus in 2022.

Een antivirus voor je toestellen: essentiële bescherming

Wanneer je puur naar de antivirus- en antimalwarebescherming kijkt, is de meerprijs van een betaalde suite moeilijk te rechtvaardigen. De beschermingskwaliteit van gratis pakketten zoals Avira of Avast kan zich goed meten met die van de duurdere concurrentie. Gemiddeld gezien scoren betaalde suites net iets beter dan gratis edities, maar het verschil is meestal niet significant genoeg om tussen 30 en 60 euro per jaar in de plaats van 0 euro per jaar uit te geven.

Wat wel opvalt, is de technische kwaliteit van de betaalde bescherming. De betere betaalde suites zijn bijzonder mild voor je systeem. Op iets slappere of oudere computers zal dat verschil significant zijn, maar ook op een high-end systeem is het leuk te weten dat je antivirusbescherming niet meer van je CPU vergt dan strikt noodzakelijk is.

De echte verkoopargumenten overstijgen de pure antivirusbescherming. “Net iets beter” volstaat niet voor veel mensen om de kredietkaart boven te halen, dus gooien ontwikkelaars van betaalde antivirussuites het over een andere boeg.

Gratis vs betaald

Om te beginnen zijn vrijwel alle betaalde suites een stuk gebruiksvriendelijker dan hun gratis varianten. Nog belangrijker is echter het assortiment aan extra functies dat bij in het pakket zit. Denk aan een firewall die het werk van de ingebouwde versie van Windows overneemt, wachtwoordkluizen, ransomware-bescherming, identiteitsbescherming, gespecialiseerde omgevingen om online bankieren te beveiligen en soms zelfs online back-upoplossingen.

Een goede antivirussuite doet meer dan wat strikt noodzakelijk is. De extra beschermingslagen geven bijkomende gemoedsrust en de bijkomende tools komen vaak van pas voor wie zich een veilige internaut wil noemen. Dat een betalende antivirusoplossing je computer niet gebruikt als reclamebord, is voor veel mensen ook een investering waard.

“Een goed anti-virus pakket doet meer dan de standaard functionaliteiten.”

Overzicht

In de korte reviews die volgen leggen we een extra focus op de bijkomende functies. De kwaliteit van de antivirusbeveiliging blijft echter het voornaamste. Aangezien een groot deel van de abonnementskost toch gaat naar bescherming die je ook gratis kan downloaden, verwachten we nagenoeg perfecte resultaten op alle belangrijke criteria. Van veiligheid over gebruiksvriendelijkheid tot systeembelasting.

Aangezien een groot deel van de abonnementskost toch gaat naar bescherming die je ook gratis kan downloaden, verwachten we nagenoeg perfecte resultaten op alle belangrijke criteria.

We testten iedere suite zelf op gebruiksgemak, maar voor de technische kant van het verhaal vertrouwen we op de resultaten van onafhankelijk testlabo AV-Test. Het onderzoek van AV-Test voldoet aan de vereisten van de Anti-Malware Testing Standards Organization. Die bepaalt objectieve testmethodes, zodat resultaten consistent zijn voor iedereen die ze volgt. Samengevat wil dat zeggen dat de tests eerlijk zijn en al jaren consequent verlopen.

De stukken hieronder zijn niet bedoeld als dieptereview van ieder pakket. Zie ze eerder als een overzichtelijk hulpmiddel bij het maken van een keuze voor je volgende betaalde pakket. Onderaan in dit stuk geven wij ter illustratie onze eigen keuze van de redactie mee.

Disclamer:

We beseffen ook dat niet alle antivirussuites in dit stuk verwerkt zitten. We maken een selectie van wat wij op dit ogenblik de meest relevante programma’s vinden. Antiviruspakketten die vooral bekend staan om hun gratis varianten, bespreken we in een afzonderlijk stuk. Maar welke premium antivirus is nu jouw geld waard?

De beste antivirus in 2022

Welke antivirus kies je?

Vipre

  • Functies: anti-malware, anti-spyware, anti-ransomware, AV-test topproduct, automatische updates, realtime scans
  • Platformen: Windows & Mac
  • Prijs: Vanaf 12,99 euro (eerste jaar)

Norton

  • Functies: virusscanner, firewall, wachtwoordmanager, cloudopslag, ouderlijk toezicht, VPN, SafeCam, tot 10 apparaten aansluiten, Dark Web Monitoring (nieuw)
  • Platformen: Windows, Mac, Android, iOS
  • Prijs: 29,99 euro tot 59,99 euro per jaar

Norton haalt steevast goede scores bij gebruikersreviews. Deze antivirussoftware is dan ook één van de meest uitgebreide en betrouwbare programma’s die je kan vinden. De scanner detecteert bedreigingen met een uitzonderlijke accuraatheid. Op zijn website belooft Norton zelfs een accuraatheid van 100%. Je bent beschermd tegen virussen, spyware, malware en ransomware. Norton biedt vier formules aan.

Met het basisabonnement Norton 360 Standard kan je één Windows- of Mac-laptop beveiligen. Je krijgt naast de scanner ook nog een firewall, passwoordmanager en beperkte cloudopslag (2GB) ter beschikking. Met de duurdere formules kan je tot 10 apparaten aansluiten (ook Android en iOS), je cloudopslag uitbreiden tot 75GB en gooit Norton er nog een VPN-dienst (voor max 10 apparaten), SafeCam (enkel pc) en ouderlijke functies bovenop. Welk abonnement je ook kiest, met Norton antivirus krijg je een betrouwbaar totaalpakket dat je apparaten maximale bescherming biedt.

AVG

  • Functies: nauwelijks foutieve detecties, uitstekende bescherming, anti-ransomware, anti-phishing
  • Platformen: Windows, Mac, Android, iOS/iPadOS
  • Prijs: Vanaf 59,99 euro

AVG is één van de minst opdringerige antivirus-oplossingen op de markt. Als de software je lastig valt, dan zal dat met een legitieme beveiligingswaarschuwing zijn. Op het vlak van bescherming scoort AVG doorgaans erg goed. In de vorige test dipte de score van het programma een klein beetje naar 98 procent, maar ondertussen heeft AVG die kleine slipper alweer rechtgetrokken. In de laatste controle hield het 99,9 van alle malware tegen, en kan zo zonder problemen naast de veiligste programma’s geplaats worden.

Bitdefender

  • Functies: virusscanner, firewall, anti-phishing, VPN, beveiligde internetverbinding, batterijzuinig, tot 5 apparaten aansluiten
  • Platformen: Windows, Mac, Android, iOS
  • Prijs: 29,99 euro tot 64,99 euro per jaar

Ook Bitdefender wordt door veel experts zonder enige aarzeling aangeprezen. Het programma telt wereldwijd 500 miljoen gebruikers, dat wil wel wat zeggen. Net als Norton biedt Bitdefender een totaalbescherming tegen verschillende types bedreigingen. De scanner is zeer accuraat in het opsporen van bedreigingen, en de firewall toont zich effectief tegen het weren van malware. Bitdefender wil voornamelijk je online sessies veiliger en aangenamer maken. Het programma zal frauduleus ogende websites blokkeren voor wie in een phishingval dreigt te lopen en het biedt ook een navigator aan om digitale transacties in een beveiligde omgeving uit te voeren.

Net als Norton heeft Bitdefender een ingebouwde VPN-dienst om anoniem te surfen. Met die functies houdt Bitdefender je inlog- en kredietkaartgegevens buiten het zicht van online snoodaarden. Bitdefender heeft ook zeer beperkt impact op de prestaties van je apparaat. De software schakelt naar een soort rustmodus wanneer je aan het gamen of streamen bent, zonder dat het zijn taken verwaarloost. Tegenwoordig heeft deze antivirus ook oplossingen voor Apple-toestellen.

Bullguard

  • Functies: goede prestaties, firewall, ouderlijk toezicht, kwetsbaarhedenscanner, games booster
  • Platformen: Windows, Mac, Android
  • Prijs: Vanaf 29,99 euro

BullGuard krijgt erg goede scores van onafhankelijke testlabs. Van de laatste 12 tests van Virus Bulletin nam BullGuard deel aan zeven, waar de software telkens een VB100-certificaat kreeg. Bij AV-Test kreeg de software 16,5 punten op 18 en AV-Comparatives beloonde BullGuard tweemaal met een Advanced+- en drie keer met een Advanced-certificaat.

McAfee

  • Functies: virusscanner, firewall, veilig surfen, cloudopslag, baterijzuinig, identiteitsbescherming, 24/7 support, tot 10 apparaten aansluiten
  • Platformen: Windows, Mac, Android, iOS
  • Prijs: 29,95 euro tot 39,95 euro per jaar

McAfee schuwt de grote beloftes niet op zijn website. Ze pronken graag met de vele awards die ze al hebben gekregen. De software zou je voor de volle honderd procent moeten beschermen tegen virussen, malware, ransomware etc. Slaagt het programma er niet in die belofte waar te maken, dan betaalt McAfee je je geld terug. Het programma bevat de features die we ondertussen wel kennen. Een scanner om bedreigingen te detecteren en te verwijderen, en natuurlijk ook een firewall om malware tegen te houden.

McAfee biedt eveneens een wachtwoordmanager aan en de nodige tools om jezelf tijdens het surfen te beschermen, en cloud storage voor het bewaren van bestanden. Wil je voorkomen dat je identiteit kan gestolen worden, dan dien je wel een duurder abonnement te kiezen. Over die abonnementsprijzen gesproken: die zijn wel vrij hoog in vergelijking met andere diensten. Voor een individuele gebruiker is McAfee niet de meest budgetvriendelijke optie. Voor het beveiligen van slechts één apparaat ben je toch al bijna 70 euro per jaar kwijt (afhankelijk van tijdelijke deals). Het familie-abonnement kan wel een goede keuze zijn voor grotere huishoudens.

Panda

  • Functies: virusscanner, firewall, wifi-bescherming, ouderlijke controle, gegevensbescherming, wachtwoordgenerator, VPN, cleanup, updatebeheer
  • Platformen: Windows, Mac, Android, iOS
  • Prijs: 34,99 euro tot 118,99 euro per jaar

Wie is er nu niet dol op panda’s? Panda biedt alles wat je van een antivirussoftware verwacht. Zoals elke aanbieder pakt Panda op zijn website uit met tests en onderzoeken die aantonen dat zij de enige scanner hebben die 100% accuraat is. De scanner zal je inderdaad beschermen tegen de klassieke bedreigingen. Panda heeft ook enkele unieke features die we bij de vorige softwareprogramma’s zagen (beschikbaarheid hangt af van het abonnement dat je kiest). Zo spoort de scanner niet enkel naar bedreigingen binnen je apparaat, maar zal het ook een veiligheidsanalyse maken van je wifi-connectie.

De Panda-software speelt ook voor kuisploeg, want het zal ook programma’s gaan opkuisen als die een impact hebben op de prestaties van je apparaat. Panda biedt een zeer uitgebreid en performant programma, al vinden het standaardabonnement toch vrij beperkt. Voor bescherming tegen externe aanvallen moet je al een duurder abonnement nemen, wat bij andere software in het basispakket zit. Ook voor de wachtwoordmanager en identiteitsbescherming dien je een meerprijs te betalen. De VPN-dienst zit wel bij alle abonnementen inbegrepen.

Avast Antivirus

  • Functies: virusscanner, firewall, wifibescherming, cloudanalyse, game-modus, tot 10 apparaten aansluiten, VPN*, antitrackmodus*, browse*- en gegevensbescherming*, cleanup*, update*- en batterijbeheer* (* = apart abonnement)
  • Platformen: Windows, Mac, Android, iOS
  • Prijs: gratis tot 79,99 euro per jaar

We hebben ons eerder negatief uitgelaten over het gebruiken van gratis antivirusscanners. Maar Avast toont dat niet elk gratis programma minderwaardig hoeft te zijn. Avast stopt opvallend veel features in zijn gratis abonnement. De intelligente scanner legt een rem op de verspreiding van virussen en brengt deze via de CyberCapture onmiddellijk naar de cloud voor verdere analyse. De software gaat ook op zoek naar mogelijke kritieke lekken in je systemen en wifi-verbinding waarlangs malware zou kunnen binnensluipen. Dat alles wordt gegoten in een gebruiksvriendelijke en eenvoudige userface.

Bovendien steunt Avast op zijn wereldwijde netwerk van 400 miljoen apparaten. Een onbekende dreiging wordt onmiddellijk doorgegeven aan alle apparaten zodat zij extra alert kunnen zijn. Avast heeft ook wel zijn beperkingen. Het dashboard durft je wel eens te overladen met storende pop-ups. Die kan je gelukkig wel uitzetten door de gamemodus in te schakelen. Een ander probleem is dat Avast je altijd zal proberen overtuigen om over te schakelen naar een betalend abonnement. Die raden we minder aan, omdat Avast beveiligings- en privacyfeatures als aparte abonnementen en niet als totaalpakketten verkoopt.

Kaspersky Security

  • Functies: degelijke (basis)bescherming, Anti Phishing, overzichtelijke interface, geen reclame, minimale impact op je systeem
  • Platformen: Mac, Windows, Android, iOS/iPadOS
  • Prijzen: Vanaf 29,95 euro

De gratis antivirus van het Russische beveiligingsbedrijf maakt gebruik van dezelfde engine als het betalende pakket, dat van AV-Test op alle vlakken een perfecte score krijgt. De 0-day- en malwarebescherming toonde zich tijdens de tests waterdicht en van valse positieven is geen sprake. De impact van Kaspersky’s suite op de prestaties van je computer zit bovendien ver onder het gemiddelde.

Naast de optie voor een volledige (of gedeeltelijke) scan van je systeem, biedt Kaspersky Free realtime monitoring van bestanden, webverkeer, e-mail en chatberichten, en kan je ook gebruikmaken van de ingebouwde VPN via Hotspot Shield. Die is wel beperkt tot 200 MB per dag en je kan zelf de locatie van de VPN niet kiezen. Daarvoor moet je bij het premium aanbod van deze antivirus zijn. Evenals voor zaken als parental controls, een sandbox voor online bankieren, firewall en applicatiemonitor.

Microsoft (Windows) Defender

  • Functies: realtime scanner, firewall- en netwerkbeveiliging, anti-phishing, ouderlijk toezicht, hardwarebeveiliging
  • Platformen: Windows & Mac (voor bedrijven)
  • Prijs: Gratis

Nog geen antivirus naar wens gevonden? Volgens de meest recente tests van AV-Test is Windows Defender een van de betere antivirussoftwarepakketten op de markt. Windows Defender wordt standaard meegeleverd met Windows 10 en Windows 11. AV-TEST, de Duitse organisatie die al jaren onafhankelijk tests uitvoert op antiviruspakketten, heeft tussen september en oktober 2021 uitgebreide analyses gemaakt van de meeste recente antiviruspakketten op de markt.

antivirusBeveiligingdigitaal opruimenslidertipstrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

€350 korting op de Tenways CGO600

€350 korting op de Tenways CGO600

Bekijk de CGO600