Achtergrond

TechPulse in 2022: dit zijn onze vooruitzichten

TechPulse vooruitzichten 2022
2022 belooft weer een spannend jaar te worden voor de technologiesector. De redactie van TechPulse waagt zich aan enkele voorspellingen.

2021 loopt stilaan op zijn laatste benen. De maand december is alweer aangebroken en misschien staat je kerstboom al in je woonkamer. Naar goede gewoonte kijken we aan het einde van het kalenderjaar in onze glazen bol. In 2022 zullen een aantal technologische ontwikkelingen onze maatschappij opnieuw ingrijpend kunnen veranderen.

Wat zijn onze vooruitzichten voor 2022?

Welkom in de Metaverse

‘Metaverse’ zou zomaar eens het woord van 2022 kunnen worden. Het is ongetwijfeld de technologiehype van het jaar, maar meer dan een hype is het voorlopig ook nog niet. Daar moet volgend jaar verandering in komen. De Metaverse heeft in ieder geval een zeer beroemde ambassadeur: Mark Zuckerberg.

De grote baas van Facebook laat er geen twijfel over bestaan dat de toekomst van het internet in de Metaverse ligt. Het bedrijf zal de komende jaren miljarden dollars investeren in Metaverse-applicaties en de daarvoor nodige apparatuur zoals AR-brillen. Dat moet ertoe leiden dat deze technologie ook veel toegankelijker wordt voor de gewone man in de straat. Het geloof van Zuckerberg is zo groot dat we het moederbedrijf van Facebook voortaan ‘Meta’ moeten noemen. Die inmenging van Facebook kan ook wel een tweesnijdend zwaard zijn. De reputatie van het bedrijf kreeg flinke klappen dit jaar, wat bedrijven nog wel enigszins kan tegenhouden mee aan dit virtueel ecosysteem te bouwen. Maar Facebook/Meta is niet de enige die de kar trekt.

Ook Microsoft en Cisco willen AR-technologie in hun videoconferencing-software integreren. Zo kan je met 3D-weergave van je collega’s spreken in dezelfde fysieke ruimte. Het klinkt futuristisch, maar het is wel degelijk de nabije toekomst. Of de Metaverse een blijver voor de lange termijn zal zijn, moet nog blijken. VR en AR proberen al jaren door te breken, maar onze maatschappij lijkt in ieder geval klaar om in 2022 een nieuwe dimensie in te stappen.

TechPulse vooruitzichten 2022
Worden VR-brillen de mode in 2022?

Hoeveel bitcoin kost dat?

Ook Bitcoin was het voorbije jaar niet uit het nieuws weg te slaan. De koers bereikte regelmatig recordhoogtes en bekende figuren als Elon Musk kunnen maar niet stoppen met erover te tweeten. Er zijn vandaag de dag zoveel verschillende cryptomunten: Bitcoin, Binance, Ethereum, Dogecoin, … Het wordt moeilijk om ze nog uit elkaar te houden. Her en der wordt nu de vraag gesteld of de Bitcoin op hetzelfde schavotje moet geplaatst worden als de euro en de dollar.

In El Salvador is dat al het geval, maar in België ligt die discussie een pak moeilijker. Bitcoin heeft namelijk met heel wat vooroordelen af te rekenen. Er heerst vanuit financiële toezichthouders een groot wantrouwen ten aanzien van het blockchainsysteem omdat er geen centrale instelling achter zit die ter verantwoording kan worden geroepen. Ook zou bij het erkennen van cryptomunten als wettig betaalmiddel een grondige herziening van huidige financiële wetgevingen nodig zijn, en de wetgevende macht loopt helaas altijd jaren achter op technologische ontwikkelingen. Op enkele tech-savvy ondernemers na is betalen met Bitcoin in België dus nog eerder uitzondering dan de norm. Toch klinkt het als een niet meer dan logisch gevolg van de digitalisering dat cryptomunten een bredere rol gaan vervullen in onze maatschappij.

Door de coronapandemie zijn we veel meer online gaan shoppen; een gewoonte die we ook niet zomaar meer gaan loslaten. Online shoppen betekent ook dat we onze aankopen afrekenen met digitale betaalplatformen zoals Payconiq en PayPal. Dus waarom klinkt het dan zo gek dat we digitaal betalen met een digitale munt? E-commerce is op maat gemaakt voor digitale munten en we kunnen niet blijven verhinderen dat ze hun natuurlijke habitat bewonen. Dit jaar zal je je kerstcadeaus nog niet betalen met je Bitcoin of Dogecoin, maar tegen Kerstmis 2022 is dat misschien niet meer dan normaal.

TechPulse vooruitzichten 2022
Online shoppen moet ook met cryptomunten kunnen.

Voorraadtekorten houden aan

De coronapandemie heeft niet alleen zijn sporen achtergelaten in de ziekenhuizen, maar ook in de technologiewereld. Hoewel je het met al die nieuwe releases van producten misschien niet meteen doorhebt, treft corona ook de bouw van nieuwe techproducten. We hebben het dan voornamelijk over de productieketens van bedrijven. Langzaam maar zeker werd vorig jaar duidelijk dat er tekorten begonnen te ontstaan, en dan met name op het gebied van chipsets en andere populaire stukjes hardware.

Een goed voorbeeld hiervan is de PlayStation 5. De console van Sony is alweer ruim een jaar op de markt, maar je vindt hem nog altijd (vrijwel) nergens terug in de winkels en webshops. Deze problemen kun je (naast een tekort aan grondstoffen) deels herleiden naar de coronapandemie. De fabrieken waar al deze hightech apparatuur wordt gemaakt, hebben mogelijk een tijdje hun deuren moeten sluiten wegens coronamaatregelen. Op de lange termijn zorgt dit voor tekorten. Een ander probleem kan te maken hebben met de protocollen in zo een fabriek. Denk eraan dat er maar een x-aantal personen tegelijkertijd in een ruimte mag zijn, of dat men enkel op gepaste afstand van elkaar mag werken.

Dit alles komt de productie niet ten goede. Nu het zwaarste gedeelte van de pandemie achter ons lijkt te liggen, zou je kunnen denken dat de problemen in de productieketens ook langzaam maar zeker tot een halt wordt geroepen. Persoonlijk vrezen we dat het nog minstens tot 2023 duurt voordat alles qua voorraad weer een beetje normaal gaat lijken. Naast dat de productieketens weer volop moeten kunnen gaan draaien, zit je ook nog met het feit dat de gemaakte tekorten eerst ingehaald moeten worden.

Verwacht geen volle voorraden volgend jaar.

Budgetsmartphones worden nog populairder

De smartphone is alweer heel wat jaartjes onder ons. In die tijd zijn deze handige apparaten uitgegroeid tot een niet te missen aanvulling in het leven van velen, waaronder de voltallige Clickx-redactie. Dat is niet zo vreemd, aangezien er tegenwoordig hardware in deze compacte beestjes is gepropt die niet zou misstaan in een laptop. Het bewerken van foto’s in Adobe of het schieten van 8K-video’s is inmiddels werkelijkheid geworden bij de beste toestellen op aarde.

Aan de andere kant kun je stellen dat high-endsmartphones ‘te’ goed zijn geworden om ze aan te kunnen smeren aan de doorsnee gebruiker. Niet alleen te goed overigens, maar ook nog eens veel te duur. In mijn omgeving zie ik veel vaker mensen die niet kiezen voor het laatste model van Apple, OnePlus of Samsung. Het openen van WhatsApp en het schieten van een fotootje hier en daar, voelt niet heel anders aan op een smartphone van pak ‘m beet 300 euro, vergeleken met een 1.000 euro kostend toestel. Ook nu ondersteuning voor 5G steeds verder doorsijpelt naar de goedkopere toestellen (net als een beter updatebeleid) blijven er weinig argumenten over om toch te kiezen voor dat honderden euro’s duurdere toestel.

Het beste verkoopargument van een budgetsmartphone anno 2022 is dat deze apparaten het ook op de lange termijn steeds beter volhouden. Waar je enkele jaren geleden met een budgettoestel al blij was als dat het einde van je tweejarig abonnement haalde, is de hardware inmiddels zo sterk op deze budgetsmartphones dat drie en soms zelfs vier jaar geen probleem moet vormen. Immers, het smartphonegebruik van de doorsnee consument is zo licht, dat er wel iets heel geks moet gebeuren voordat WhatsApp of je mail niet meer geopend kunnen worden, bijvoorbeeld. Een massale overstap op goedkopere modellen houden we in 2022 dan ook zeker voor mogelijk.

Waarom zou je niét kiezen voor een budgetsmartphone?

NFT’s in opmars

NFT’s, oftewel non-fungible tokens, bestaan al verscheidene jaren, maar dit jaar zijn ze pas écht doorgebroken. In maart verkocht digitaal kunstenaar Beeple een NFT van een jpg voor meer dan 69 miljoen dollar, waarmee ze definitief op de kaart werden gezet. Deze afgeleide van cryptomunten menen een revolutie te worden in de manier waarop we met ons digitale bezittingsrecht omgaan. Ze zijn populair in de kunstwereld, maar hebben nog een aantal andere toepassingen. Ze zouden bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden als een manier om persoonlijke documenten zoals diploma’s en aktes van verkoop over te dragen. Ook in de gamewereld belooft deze technologie voor de nodige verandering te zorgen. Zo zijn er nu al verscheidene ontwikkelaars bezig met het integreren van NFT’s in spellen. Dit zou spelers de kans geven om bijvoorbeeld in-game voorwerpen met elkaar te ruilen of te verkopen op een speciale markt.

We blijven ons echter afvragen of NFT’s hun populariteit wel kunnen blijven verderzetten. Er zijn veel enthousiastelingen die hun volle gewicht achter de technologie blijven plaatsen, maar er moet natuurlijk voldoende animo zijn bij de rest van de bevolking, alvorens het breder wordt opgenomen. Cryptomunten hebben bijvoorbeeld niet altijd een (gekend) nut, maar de handel hierrond heeft ze daarmee wel al een plaats gegeven binnen de financiële technologiewereld. Daarnaast zouden ze, net als alle andere vormen van crypto’s, een gigantische impact hebben op het milieu vanwege hun grote energieverbruik.

Als je het mij vraagt, dan moeten ze hun plaats nog vinden. Er zijn meerdere gebieden waarin ze zeker bruikbaar zijn, maar op andere vlakken lijken ze overbodig. Waarom zou je immers veel geld neerleggen voor een digitale afbeelding die iedereen gewoon kan downloaden? Wordt 2022 het jaar van de opmars van NFT’s, of zullen ze een stille dood sterven? Wacht misschien nog maar even voordat je er al jouw spaarcenten in steekt.

TechPulse vooruitzichten 2022
Maken NFT’s hun beloftes waar?

Foldables voor iedereen?

Enkele jaren geleden maakten we voor het eerst kennis met vouwbare smartphones. Deze toestellen bieden meer schermruimte, waardoor ze dichter in de buurt komen liggen van tablets. Dit jaar verschenen onder meer de Samsung Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3. De nieuwe vouwbare vlaggenschepen van de Zuid-Koreaanse smartphonefabrikant. Gezien de hoeveelheid leaks en geruchten die voor hun release opdoken, vermoeden we wel dat er toch een zekere hype en interesse rond dit soort toestellen is.

Een van de grote problemen is echter dat ze vanwege hun bouw wel wat zwakheden hebben. Zo is het scharnier bijvoorbeeld een van de struikelblokken bij deze smartphones. Deze kunnen al snel stuk gaan, of vaak is er iets van opening onder- en bovenaan, waardoor er zand en vuil in kan. Daarbij zit je in het midden ook met een stuk flexibel scherm dat snel beschadigd kan raken. Bovendien zijn deze smartphones doorgaans ook niet de meest goedkope toestellen, wat ervoor zorgt dat veel mensen ze liever links laten liggen. Bij elke iteratie die we zien verschijnen, zoals bijvoorbeeld de Z Fold- en Z Flip-reeksen van Samsung, zien we ze wel stapsgewijs beter worden, maar we zijn er nog niet helemaal.

Voorlopig zitten ze dus nog in een niche en blijft het grote publiek wat weigerachtig om ze in hun armen te nemen. Bij fabrikanten lijkt de interesse wel stelselmatig toe te nemen. Als we van alle geruchten uit mogen gaan, dan zouden zelfs Apple en Google aan hun eigen vouwbare smartphones werken. Het is nog verre van duidelijk wanneer en of deze toestellen zouden lanceren. Als het 2022 wordt, dan zou het wel eens een interessant jaar kunnen worden voor de verspreiding en populariteit van vouwbare toestellen. Hoe dan ook wordt het spannend om te zien of deze niche volgend jaar verder zal evolueren, of een stille dood gaat sterven, net als veel andere technologieën.

TechPulse vooruitzichten 2022
Brengt 2022 ons nieuwe foldables?
2022achtergrondpremiumtrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken