qualcomm 5G-chip

Met een nieuwe reeks 5G-chips wil Qualcomm de nieuwste netwerkstandaard toegankelijker blijven maken voor alle smartphoneconsumenten.

Advertentie

De tijd dat 5G-connectiviteit enkel weggelegd is voor vlaggenschipsmartphones is natuurlijk al een tijdje voorbij. Nu 5G-netwerken couranter aanwezig zijn, in België valt dat nog een beetje tegen, is het ook logisch dat iedereen toegang heeft tot apparaten heeft dat verbinding kan leggen met een 5G-netwerk. In 2021 zagen we heel wat verschillende 5G-smartphones voorbijkomen met een prijspeil van 300 euro of zelfs lager. Qualcomm, marktleider in de ontwikkeling van smartphonechips, wil de democratisering van 5G verderzetten met een nieuwe generatie van midrange 5G-chips.

De nieuwe lijn 5G-chips bestaat uit een Snapdragon 778G Plus, Snapdragon 695 en Snapdragon 480 Plus (Snapdragon 680 biedt enkel 4G-ondersteuning). Qualcomm wil hiermee zowel het budgetsegment als het middenklassesegment willen bedienen en de uitrol van 5G versnellen. Snapdragon 778G Plus is de opvolger van de Snapdragon 778 en zal de CPU- en GPU-prestaties van middenklassesmartphones weer wat verder opdrijven. Ook de Snapdragon 695 zou beelden 30% sneller moeten kunnen renderen en de prestaties van de CPU met 15% procent verbeteren in vergelijking met zijn voorgang 690. Snapdragon 480 Plus is bestemd voor de laagste prijsklassen.

Het zal wellicht niet lang duren vooraleer we de eerste smartphones met deze 5G-chips zullen zien. Onder meer OPPO, Xiaomi en HMD Global zouden binnenkort een model met één van deze processoren lanceren.

Snapdragon 800

Wie vertrouwd is met het aanbod van Qualcomm weet dat de line-up voor 2022 nog niet compleet is. De chipproducent moet namelijk nog zijn paradepaardje uit de Snapdragon 800-reeks voorstellen. Snapdragon 800-processoren zijn voorbehouden voor de premium vlaggenschepen. Naar goede gewoonte zal Qualcomm deze pas eind november onthullen tijdens hun jaarlijkse Tech Summit, die dit jaar weer op hun vaste stek in Hawaï doorgaat.

Qualcomm zal dit jaar een extra tandje moeten bijsteken willen ze hun dominante marktpositie behouden. De concurrentie van MediaTek wordt sterker in het budgetsegment, maar de chipcrisis spoort fabrikanten ook aan om hun supply chain te herbekijken. Google bijvoorbeeld schakelde voor zijn Pixel 6-reeks over op de zelf geproduceerde Tensor SoC.


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.