De visie van Google op de toekomst van cloud

Hoe gaat cloudtechnologie en de cloudindustrie zich in de komende jaren verder doorzetten? We laten hierover Edward Boute, Head of Google Cloud Belgium & Luxemburg, aan het woord.

De cloudindustrie is één van de meest bloeiende industrieën ter wereld. Voorspellingen van Gartner luiden dat investeringen in publieke clouddiensten globaal tot 257,9 miljard dollar (218,5 miljard euro) zullen stijgen in 2020, een toename van opnieuw 6% in vergelijking met 2019. De coronacrisis lijkt de meeste bedrijven dus niet tegen te houden verder te investeren in de uitbouw van hun IT-infrastructuur, ook niet in de Belgische IT-sector. Integendeel, de gevolgen van de pandemie zorgen er juist voor dat zij hun digitaliseringsproces sneller een versnelling hoger hebben moeten schakelen.

Cloudleveranciers plukken daar natuurlijk vol de vruchten van. Zo ook Google, wiens cloudafdeling Google Cloud een spectaculaire jaarlijkse groei van 43% doormaakte. Bij het grote publiek mag Google dan misschien wel bekender zijn voor haar zoekmachine, browser en mobiele besturingssysteem Android, maar de uitbouw van de clouddiensten begint een steeds prominentere rol te krijgen in het businessmodel van Google. We spraken met Edward Boute, hoofd van Google Cloud Belgium & Luxemburg, over de verschillende clouddiensten waarin Google actief is en hoe hij cloudtechnologie in de (nabije) toekomst ziet evolueren.

Edward Boute, Head of Cloud Belgium & Luxemburg. Afbeelding: Google

De overstap naar cloud

Waarom is het zo cruciaal dat bedrijven de overstap maken naar de cloud? Volgens Edward Boute zijn de voordelen die cloud bieden niet te overzien. Ten eerste is een open IT-infrastructuur die is ingebed in de cloud veel flexibeler en behendiger, wat schaalvergroting sneller realiseerbaar maakt. Andere digitale technologieën zoals artificiële intelligentie, big data en analytics kunnen ook pas optimaal renderen als ze in de cloud opereren. Dat maakt cloud in feite het fundament van het digitale transformatieproces. Tenslotte kunnen clouddiensten ook competitieve voordelen opleveren om je marktpositie te verstevigen, of als marktuitdager de industrie op kop te zetten als de gevestigde waarden ter plaatse trappelen.

Boute onderscheidt vier grote fases in de uitbouw van een geschikte cloudstructuur. In een eerste fase wordt cloud beperkt tot innovaties. Een volgende stap is het overbrengen van eenvoudige businessprocessen naar de cloudstructuur. Dan komt fase drie: de moderniseringsfase. Vanaf dan wordt het proces geleidelijk aan complexer en zal het proces ook meer tijd in beslag nemen. Tijdens de modernisering zal je al je applicaties en dev-ops herorganiseren van een monolithische structuur naar een meer gediversifieerde, container-based cloudstructuur. Dat is nodig om in een laatste stap al je processen te gaan herschrijven. Vooral die laatste stap is volgens Boute een meer complexe, die jaren kan duren vooraleer ze volledig voltooid is.

Het cloudaanbod van Google

Hoe staat Google Cloud nu haar partners bij tijdens dit proces? Boute legt ons uit dat het clouddienstenaanbod van Google uit drie grote gebieden bestaat. Het eerste gebied gaat uit van een zeer industriegerichte benadering. Hierbij worden specifieke oplossingen gecreëerd specifiek voor de unieke noden die de klant heeft, en de kennis over cloud die aanwezig is in de sector. Zo heeft Google enkele interessante partnerships weten sluiten binnen de financiële sector (zoals Deutsche Bank en Lloyd Banking), een sector die het vroeger moeilijk had om haar digitalisering door te zetten. Andere bekende bedrijven die in zee zijn gegaan met Google Cloud zijn Renault, Orange en Lufthansa.

Google Cloud wist onlangs de Franse wagenfabrikant Renault te strikken, één van Google’s grootste cloudcontracten in Europa.

Een tweede domein binnen Google’s cloudstrategie is wat Boute benoemt met ‘distributed infrastructure as a service.’ In deze vorm van cloudcomputing zal de leverancier een virtueel framework aanbieden waarin alle bedrijfsapplicaties worden ondergebracht. De infrastructuur wordt dan beheerd in de verschillende datacenters van Google, of op een eigen datacenter, of zelfs op een andere public cloud van AWS of Azure. Een voorbeeld uit de praktijk is het Anthos multi-hybrid cloudplatform dat Google vorig jaar tijdens het Cloud Next-evenement introduceerde. Anthos werd opgebouwd uit onder andere het opensource cloudplatform Kubernetes, waarvoor Google ook al aan de basis lag. Cisco, HPE en VMWare zijn ook mede betrokken in de ondersteuning van Anthos, en je kan je workloads zowel op je eigen datacenter als bij Google Cloud, Azure of AWS draaien. Een derde gebied is de volgende stap binnen digitale transformatie, waarbij nieuwe technologieën zoals AI dieper worden geïntegreerd binnenin de cloudomgeving.

De toekomst: Cloud AI

Dit laatste domein heeft Google in de voorbijee jaren verder enorm uitgebouwd, vertelt Boute ons. Cloud AI is een sterk opkomende trend binnen cloud computing. De AI Hub bijvoorbeeld is een gehoste opslagplaats met kant-en-klare AI-componenten. Het platform moet de implementatie van die AI-toepassingen binnen de werking van de organisatie stroomlijnen. De toevoeging van artificiële intelligentie zorgt voor nieuwe stappen in de automatisering van het beheren en analyseren van data. Het nadeel van artificiële intelligentie is dat het moeilijk inzetbaar is als de data niet op orde is. Een groot deel van het werk bevat dus het ordenen van de data in de cloud.

Ook kan artificiële intelligentie leiden tot meer gesofisticeerde beveiligingsoplossingen. Beveiliging is, net zoals in zoveel technologische domeinen, ook binnen cloud een zeer belangrijke factor, benadrukt Boute. Vroeger gold het als één van de voornaamste redenen waarom een bedrijf tegenhoudend was haar meest bedrijfskritieke processen over te zetten naar de cloud. Veel cloudservers waren in de begindagen ook onveilig omdat de data niet geëncrypteerd werd. De opvatting dat cloudservers onveilig zijn, is inmiddels al lang achterhaald, maar toch zal beveiliging in de toekomst een belangrijke ontwikkeling blijven in cloudtechnologie. In het infrastructure-as-a-servicemodel dat Google Cloud aanbiedt, staat de leverancier in voor de beveiliging van de infrastructuur. Google wil de sleutel van de beveiliging terug zo veel mogelijk in de handen van de klanten houden, tot zoverre dat zij dat zelf wensen.

Naast het ontwikkelen van AI-gestuurde oplossingen zal Google in de nabije toekomst investeren in het verder uitbreiden van de capaciteiten. Google telt nu 24 cloudregio’s verspreid over heel de wereld, waarmee Google Cloud in meer dan 200 landen actief kan zijn. In Europa zullen de komende jaren 5 nieuwe datacenters komen, en ook het onderzeese kabelnetwerk wordt in 2022 uitgebreid met een datakabel die de cloudregio’s van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Spanje verbindt. Zo zal Google klaar zijn om in te spelen op de explosieve groei van de cloudindustrie waarop geen rem lijkt te staan.

De toekomst van cloud zal ook één van de onderwerpen zijn die aan bod komen tijdens Digital Transformation Day. Hierover zal Mathieu Smet van Google Cloud een sessie geven.

businesscloudgoogle cloudinterview

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken