Dit zijn de beste smartwatches van 2024
De smartwatch is een relatief nieuw fenomeen, maar het concept bestaat al sinds de jaren 80. In 1983 lanceerde het Japanse bedrijf Seiko de Data 2000, een horloge met een extern toetsenbord. Een jaar later introduceerde Seiko de D409, het eerste horloge met een ingebouwd toetsenbord.
In de jaren die volgden, kwamen er steeds meer smartwatches op de markt. Zo introduceerde Casio in 1984 de Databank 5000, een horloge met een ingebouwde rekenmachine, een telefoonboek en zelfs een eenvoudig spel.
De eerste smartwatch die echt een succes werd, was de Apple Watch. Die werd in 2015 gelanceerd en zorgde voor een enorme populariteitsgolf. De Apple Watch was de eerste smartwatch met een gebruiksvriendelijke interface en een breed scala aan functies.
Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende smartwatches op de markt. De mogelijkheden van deze smartwatches zijn enorm divers. Zo kun je met een smartwatch je telefoon bedienen, berichten ontvangen, muziek afspelen en je gezondheid monitoren. Net zo divers zijn de besturingssystemen waarop de smartwatches draaien, van watchOS voor de Apple Watch en Wear OS voor horloges die Google-apps bieden. In deze koopgids leggen we je uit welke smartwatch jij moet kiezen.
Smartwatch versus activity tracker
Eerst maken we een onderscheid tussen een smartwatch en een activity tracker. Deze producttypes worden wel eens met elkaar verward, om begrijpelijke redenen. Je draagt ze allebei rond je pols, je verbindt ze via bluetooth met je smartphone en ze registreren je fysieke activiteit. De meest geavanceerde activity trackers komen op het gebied van gezondheidsfuncties zelfs al aardig in de buurt van wat een smartwatch kan. Maar toch zijn trackers beperkter in gebruik. Ze zijn vooral ontworpen om je sportieve prestaties te meten. Is dit voor jou de belangrijkste feature, dan kun je jezelf heel wat euro’s besparen en een activity tracker kopen.
Smartwatches gaan net dat stapje verder. Een goede smartwatch moet eigenlijk het verlengstuk zijn van je smartphone, zodat je die onderweg niet voortdurend uit je broekzak hoeft te halen. Je kunt ermee bellen, berichten ontvangen en verzenden en er apps op installeren. Zo hebben Google en Apple het merendeel van hun applicaties ook omgebouwd voor smartwatches. Als je smartwatch een ingebouwde gps heeft, kun je Google of Apple Maps feilloos gebruiken. Maar ook Spotify, bijvoorbeeld, biedt je de mogelijkheid om je afspeellijsten te downloaden op je smartwatch.
Het aanbod aan applicaties was bij de eerste modellen nog eerder beperkt, maar we zien dit in de goede richting evolueren. Dat zal van de smartwatch alleen maar een aantrekkelijker product maken. Ten slotte is er natuurlijk nog het stijlaspect. Waar trackers vaak eenvoudiger zijn ontworpen, proberen smartwatches het ontwerp van luxehorloges zo goed mogelijk na te bootsen. Voor al dat extra’s betaal je natuurlijk wel een meerprijs.
Heb je een smartwatch nodig?
Voordat je naar de winkel rent om een smartwatch aan te schaffen, stel je jezelf het beste de vraag of je écht een smartwatch nodig hebt. Smartwatches zijn niet bepaald goedkoop en als deze na aanschaf terug in de verpakking verdwijnt, is dat gewoon zonde. Een smartwatch komt goed van pas in de volgende situaties:
- Berichten ontvangen en beantwoorden zonder je telefoon te pakken.
- Muziek afspelen zonder je telefoon te ontgrendelen.
- Je gezondheid monitoren, zoals je hartslag, slaapkwaliteit en calorieverbranding.
Het bezitten van een smartwatch komt ook met enkele nadelen. Zo zal je hem dagelijks moeten opladen. Tenzij je een sporthorloge aanschaft, gaat de batterij van een smartwatch vaak niet langer dan één of twee dagen mee. Eveneens een nadeel is dat de smartwatch best wel kan afleiden. Je ontvangt immers steeds meldingen op je pols. Als je snel afgeleid raakt, is een smartwatch wellicht niet aan te raden.
Vergeleken met reguliere horloges zijn smartwatches ten slotte best groot en zwaar. Na verloop van tijd raak je daar vanzelf aan gewend, maar dan moet je wel tot dat punt komen. Het is daarom aan te raden een smartwatch eerst proef te dragen. Zo weet je direct of je hem mogelijk te zwaar vindt.
Smartwatches voor Android en iOS
Eens je hebt besloten of een smartwatch iets voor jou is, is het tijd om te bepalen welk model bij jou past. Dit begint bij het besturingssysteem (OS) dat op je smartphone draait. WatchOS van Apple werkt niet met Android-telefoons, en Googles Wear OS werkt niet met iPhones.
Sporthorloges van merken als Polar werken vaker wel dan niet op zowel Android als iOS. Dat geldt helaas niet voor alle modellen. Let daar dus op als je er een aanschaft. Zo voorkom je dat je met een smartwatch komt te zitten die je niet eens kan instellen.
Gezondheidsfuncties op je smartwatch
Koop je een smartwatch voor je gezondheid, dan kun je het beste een model kiezen dat veel verschillende sporten kan registreren en een uitgebreid arsenaal aan gezondheidsmetingen kan doen. Naast hartslagmetingen is het anno 2024 ook mogelijk om de zuurstofsaturatie van je bloed (SpO2), je bloeddruk, je stressniveau (EDA) en je huidtemperatuur te meten met een smartwatch. Sommige smartwatches zijn ook in staat om een ECG-meting uit te voeren, waarmee mogelijke hartritmestoornissen opgespoord kunnen worden.
Dat de mogelijkheden bestaan, wil echter niet zeggen dat alle modellen daarover beschikken. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen welke gezondheidsmetingen je wilt kunnen uitvoeren. Vervolgens kun je tijdens je zoektocht de smartwatches uitkiezen die daarover beschikken. Let wel, je betaalt vaak een forse prijs voor smartwatches met alle typen metingen. Stel dus ook meteen een maximumbedrag vast dat je wilt uitgeven.
Deze functies wil je wel (of niet) op je slimme horloge
Gezondheidsfuncties zijn tegenwoordig onmisbaar op smartwatches; en zeker niet alleen voor sporters. Toch draait een slim horloge niet alleen om zijn gezondheidsfuncties, het moet immers ook toegevoegde waarde bieden op andere momenten van de dag. Bijvoorbeeld met contactloos betalen terwijl je winkelt. Dit zijn de functies die je op een smartwatch kunt krijgen en waar je zeker over na wilt denken of het handig is dat ze op je horloge zitten.
- Contactloos betalen: meestal werkt dit samen met de systemen van Apple (Apple Pay) en Google (Google Wallet). Tijdens het betalen hoef je dan enkel je smartwatch tegen de betaalterminal te houden, waarna de betaling voltooid wordt. Garmin heeft ook zijn eigen systeem (Garmin Pay), maar dat werkt niet met alle banken. Samsungs Galaxy Watch-lijn ondersteunt Googles betaalsysteem.
- 4G/LTE: het gros van de beschikbare smartwatches ondersteunt enkel bluetooth en wifi. Eens je het huis verlaat zonder je telefoon, ontvangt de smartwatch zodoende geen data, inclusief meldingen van je telefoon. Het synchroniseren van gegevens naar je sportapps of het laden van muziek via je favoriete streamingsdienst moet ook wachten tot je weer met wifi of je telefoon verbonden raakt. 4G-smartwatches hebben daar geen last van. Onder meer Apple en Samsung verkopen 4G-/LTE-modellen van hun smartwatches.
- Spraakassistent: sommige smartwatches zijn voorzien van een spraakassistent, zoals Siri op Apple Watch-modellen en Google Assistant op Pixel- en Galaxy Watch-horloges. Lang niet alle horloges, zelfs als ze op Wear OS draaien, komen echter met een spraakassistent.
- Uitgebreide appwinkel: Apple en Google bieden elk apps aan voor hun smartwatches en laten ook andere ontwikkelaars apps maken. Voor Googles platform geldt dat ze beschikbaar zijn voor (bijna) alle Wear OS-modellen. Garmin heeft ook een behoorlijk aantal apps, waaronder Spotify, bekende sportapps (zoals Komoot) en zelfs navigatieapps. Het aanbod bij andere fabrikanten wil echter nog wel eens beperkt zijn.
- Waterbestendigheid: het gros van de smartwatches die je tegenkomt zijn stof- en waterbestendig, meestal met een 5 ATM-rating. We komen ook wel eens modellen tegen waar dit ontbreekt, of die enkel een IP-classificatie hebben gekregen. Het is aan te raden daar niet op te besparen. Zelfs zweet kan op den duur schade berokkenen aan slimme horloges die niet stof- en waterbestendig zijn, maar ook een flinke regenbui kan voor schade zorgen.
Dit zijn de beste smartwatches in 2024
- Apple Watch Series 9
- Samsung Galaxy Watch 6
- Google Pixel Watch 2
- Mobvoi TicWatch E3
- Withings ScanWatch 2
1. Apple Watch Series 9
Apple Watch Series 9
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Formaat: 41 mm of 45 mm
- Kleuren: middernacht, rood, roze, sterrenlicht, zilver
- Verbindingsopties: wifi/bluetooth en 4G (eSIM)
- Besturingssysteem: watchOS
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, contactloos betalen, gps, stof- en waterbestendig
Deals
Apple Watch Series 9 GPs 45mm Midnight Aluminium Kast Sport Band – S/m (mr993qf/a)
Met de Watch Series 9 kiest Apple ervoor om een relatief kleine update door te voeren. Het ontwerp van de Series 9 is gelijk aan dat van de Series 8. Ook ditmaal is de smartwatch in twee formaten verkrijgbaar: 41 mm en 45 mm. Wel zou de smartwatch iets vlotter moeten werken dan zijn voorganger dankzij de nieuwe S9-chipset; de Apple Watch Series 8 was echter nooit ‘traag’ te noemen, dus de verschillen op dat vlak zijn klein.
Op softwarevlak is de Apple Watch Series 9 precies wat je van Apple zou verwachten. WatchOS 10 is eenvoudig in te stellen en te bedienen, er zijn meer dan voldoende apps van derden beschikbaar, en de nieuwe ‘Tik Dubbel’-functie om acties uit te voeren zonder het horloge aan te raken, is veelbelovend.
Onder de streep is de Watch Series 9 vooral een licht bijgewerkte Series 8, met dus een snellere chipset, iets helderder scherm (2.000 nits) en nieuwe software. Die software vind je echter ook op oudere Apple Watch-modellen, vanaf de Watch Series 5. We zouden de Series 9 dan ook met name aanraden voor de gebruikers die nog geen Apple Watch bezitten, of over een oud(er) model beschikken.
2. Samsung Galaxy Watch 6
Samsung Galaxy Watch 6
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Formaat: 40 mm of 44 mm
- Kleuren: Créme, Zilver, Zwart
- Verbindingsopties: wifi/bluetooth en 4G (eSIM)
- Besturingssysteem: Wear OS met One UI
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, contactloos betalen, gps, stof- en waterbestendig
Deals
Samsung Galaxy Watch6 – Smartwatch – 44mm – Graphite
De Samsung Galaxy Watch 6 is een relatief kleine upgrade ten opzichte van de Galaxy Watch 5. Met de Watch 6 krijg je een iets vlottere chipset (Exynos W930 versus W920). Uniek is wel dat de Galaxy Watch-modellen ditmaal de spier- en vetsamenstelling van je lichaam in de gaten kunnen houden. Hier kan je desgewenst ook doelen voor instellen via de Samsung Health-app.
Vanaf de Galaxy Watch 6 biedt Samsung ook uitgebreidere slaapmetingen aan. Na de eerste metingen krijg je een zogeheten ‘slaapdier’ toegewezen. Op basis daarvan kan de smartwatch slaaptips geven en aangeven wanneer je de meeste energie hebt. Gegevens over je slaapsessies worden ook vaker op de smartwatch getoond, zodat je niet steeds je smartphone erbij hoeft te pakken voor slaapcoachingtips.
Op het gebied van software is de Samsung Galaxy Watch 6 van alle gemakken voorzien, inclusief toegang tot de Play Store op Wear OS en Googles betaaldienst: Google Pay. Ook Google Assistant is aanwezig. Punten van kritiek zijn er echter op de Samsung Health-software, die het helaas niet toelaat om gegevens met andere diensten, zoals die van Google, te delen. Ook zijn we niet per se fan van de extra plug-ins die gedownload moeten worden om het horloge te laten functioneren. Let wel, op een Samsung-telefoon is dit geen probleem, omdat je daar die extra softwarepakketten niet nodig hebt.
3. Google Pixel Watch 2
Google Pixel Watch 2
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Formaat: 41 mm
- Kleuren: beige, blauw, zwart
- Verbindingsopties: wifi/bluetooth (4G-versie niet standaard te koop in België)
- Besturingssysteem: Wear OS
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, contactloos betalen, gps, stof- en waterbestendig
Deals
Google Pixel Watch 2 – Boîtier en Aluminium Argent Poli – Bracelet Sport Porcelaine – Wi-FI
Google kan als de ontwikkelaar van Wear OS natuurlijk niet ontbreken in het smartwatch-speelveld. Met de Pixel Watch 2 vult het die rol glansrijk in. De aanwezige chipset, Qualcomms Snapdragon W5 Gen 1, is razendsnel en vliegt werkelijk door elk menu, wat wordt geholpen door de 2 GB RAM die aanwezig is. Op prestatievlak zijn de verschillen met Samsungs Galaxy Watch 6 overigens klein; apps zijn in beide gevallen vlot, zoals je dat mag verwachten van een high-end Wear OS-horloge.
Alle gezondheidssensoren die je hoopt tegen te komen, zijn aanwezig, van de hartslag- tot de EDA-sensor. De multi-path hartslagsensor van de Pixel Watch 2 zou ook een stuk nauwkeuriger moeten zijn dan de sensor in de oorspronkelijke Pixel Watch. Google maakt het ook mogelijk om SpO2- en ECG-metingen uit te voeren. Gezondheidsgegevens en sportdata worden steeds samengebracht in de Fitbit-app. In tegenstelling tot bij Samsung kun je de gegevens ook relatief eenvoudig synchroniseren met andere diensten, zoals MyFitnessPal en Runkeeper.
Met het unieke, afgeronde ontwerp scoort de Pixel Watch 2 ook punten. Het biedt je meer vrijheid bij het vegen over het scherm. Veel scherm om over te vegen heb je echter niet, aangezien Google de smartwatch alleen in een formaat van 41 mm aanbiedt. Een groter model, mocht je dat wensen, is niet beschikbaar. In de praktijk raak je echter snel gewend aan het relatief kleine formaat. Voor de meeste apps heb je toch vrij weinig aan een (veel) groter scherm.
4. Mobvoi TicWatch E3
Mobvoi TicWatch E3
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Formaat: 44 mm
- Kleur: zwart
- Verbindingsopties: wifi/bluetooth
- Besturingssysteem: Wear OS
- Extra: optische hartslagmeting, SpO2, contactloos betalen, gps, stof- en waterbestendig
Deals
Ticwatch E3 Wear OS Smartwatch 1GB / ROM: 8GB IP68 GPS SPo2 sporthorloge
Verwacht van de Mobvoi TicWatch E3 geen technologische hoogstandjes. De smartwatch werd in 2021 op de markt gebracht en is sindsdien (een van de) goedkoopste Wear OS-smartwatches die je kan kopen. Op de smartwatch tref je enkel het hoognodige aan, waaronder een hartslag- en zuurstofsaturatiesensor. Wat het scherm betreft kiest Mobvoi voor lcd, tegenover oledschermen op andere smartwatches. Dit maakt de interface iets minder contrastrijk, maar daar staat wel een lagere prijs tegenover.
Met de Snapdragon Wear 4100 aan boord moet de smartwatch desondanks behoorlijk vlotte prestaties weten te bieden. Je moet wellicht wel even wachten tot iets wordt geladen: de 1 GB RAM in de TicWatch E3 zorgt ervoor dat veeleisende Wear OS-apps eigenlijk iets te zwaar zijn.
Maar goed, daar staat tegenover dat de TicWatch E3 gewoon je sportactiviteiten, slaapsessies en andere gezondheidsdata kan vastleggen. Je krijgt daarnaast toegang tot de uitgebreide appwinkel voor Wear OS en kan contactloos betalen met Google Pay.
5. Withings ScanWatch 2
Withings ScanWatch 2
Voordelen
Nadelen
Specificaties
- Formaat: 38 mm of 42 mm
- Kleuren: blauw, parelwit, zand en zwart
- Verbindingsopties: bluetooth
- Besturingssysteem: Withings HealthSense
- Extra: ECG, optische hartslagmeting, SpO2, Connected gps, stof- en waterbestendig
Deals
Withings Smartwatch ScanWatch 2 42 mm zwart
De Withings Scanwatch 2 is visueel identiek aan zijn voorganger, met eenzelfde ronde wijzerplaat en een geïntegreerd oledscherm voor meldingen en andere slimme functies. Het gros van de gezondheidsopties is ook gelijk gebleven, met een geïntegreerde hartslag- en SpO2-sensor.
De hartslagsensor op de Scanwatch 2 kan ‘s nachts zogeheten HRV-metingen uitvoeren, oftewel Heart Rate Variability. Dit is niet mogelijk op de eerste generatie Scanwatch. Een lage HRV-score kan erop wijzen dat de werking van je zenuwstelsel ‘verminderd’ is, wat kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Neem de uitkomst van zulke onderzoeken met een korrel zout; bezoek waar nodig altijd nog je huisarts of een specialist in hart- en vaatziekten.
Wie zijn lichaamstemperatuur in de gaten wil houden, kan ook terecht op de Scanwatch 2. Hiervoor is de hybride smartwatch uitgerust met een TempTech 24/7-sensor. Op andere vlakken is de tweede generatie Scanwatch goeddeels gelijk aan zijn voorganger, inclusief de extreem lange batterijduur van 30 dagen en het ontbreken van geïntegreerde gps. Tijdens het sporten moet je daarom altijd je telefoon meenemen.