Coronalert België

Heb jij Coronalert ook al gedownload op je smartphone? Dan sluit je je aan bij het merendeel van ons lezerspubliek.

Advertentie

Elke week proberen we onze lezers te prikkelen met een leuke vraag of discussie in TechPoll. Deze week wilden we weten wie de Coronalert-app al op zijn of haar smartphone geïnstalleerd heeft. Coronalert is sinds 30 september officieel beschikbaar via de Google Play Store en Apple App Store. Uit eerste cijfers bleek dat de app in minder dan een week tijd meer dan 650.000 keer gedownload werd. Dat is een mooi aantal, maar om de applicatie effectief te maken in de strijd tegen het coronavirus zou toch een groter aandeel van de bevolking de applicatie moeten downloaden. Het Nationaal Crisiscentrum roept daarom elke Belg op de applicatie te downloaden.

Dus peilden we eens of onze lezers als techfanaten het goede voorbeeld geven. De poll was eigenlijk een vervolg op een eerdere poll die al eens hielden. Eind augustus vroegen we al eens of jullie voor of tegen een corona-app waren. Toen was het overduidelijke ‘ja’: 64% gaf toen aan dat ze een dergelijke app wel zouden willen installeren op hun smartphone.

Meer dan een maand later kunnen we stellen dat onze lezers ook de daad bij het woord hebben gevoegd. 62%, ofwel 694 respondenten op een totaal van 1.110 respondenten, heeft de Coronalert inmiddels op hun smartphone staan. Goed bezig!

Waarom niet?

Dan rest er langs de andere kant ook wel een 38% die de Coronalert nog niet heeft geïnstalleerd. Hiervoor voorzagen we enkele extra antwoordopties, zodat lezers ook indien ze dat wensten konden motiveren waarom ze de app niet downloaden. Zo kan het dat je smartphone simpelweg op een te oude besturingssysteem draait om de app te kunnen verwerken, of dat je de applicatie toch niet helemaal vertrouwt.

22% hield het hier bij een simpel ‘Neen’-antwoord. Van de resterende 16% was er toch 11%, ofwel 120 respondenten, die Coronalert niet voldoende vertrouwd. Dat wantrouwen is volledig te begrijpen, want privacy was het grootste discussiepunt voor de invoering van een corona-app. Coronalert werkt echter wel met geanonimiseerde bluetoothgegevens, en in het privacybeleid lezen we dat gebruikersgegeven anoniem en enkel op je smartphone zelf worden opgeslagen. 5% heeft een smartphone of mobiel toestel dat niet voldoet aan de technische vereisten om de applicatie te kunnen installeren.

Een visuele voorstelling van de pollresultaten.
Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here