Nieuws

Oproep Crisiscentrum: “Download Coronalert op je smartphone”

Meer dan een half miljoen Belgen hebben de app Coronalert inmiddels al gedownload. Het Nationaal Crisiscentrum hoopt dat dit cijfer toeneemt.

De Belgische corona-app Coronalert is sinds vorige week woensdag eindelijk officieel. De app is te downloaden via de Google Play Store of de Apple App Store en is volledig gratis te gebruiken. Het doel van de applicatie is om de verspreiding van het coronavirus efficiënter te kunnen opvolgen. Het dient als een technologische aanvulling op de manuele methoden voor contact tracing. Via geanonimiseerde bluetoothverbindingen legt de app contact met naburige smartphones. Blijkt iemand waarmee je contact gehad hebt achteraf besmet te zijn, dan wordt je daarvan door de app op de hoogte gebracht.

657.000 downloads

Tijdens de persconferentie van het Nationale Crisiscentrum vandaag kwam Coronalert ook ter sprake. Naar verluidt zou ondertussen al 657.000 Belgen de app op hun smartphone gedownload hebben. Dat kan je op een week tijd gerust een klein succesje noemen, al is dat voorlopig maar ongeveer 5% van onze bevolking. Er bestaat onder experts nog heel wat discussies hoe groot het percentage van de bevolking met de app moet zijn om het effectief te laten werken, maar 5% lijkt toch te karig te zijn.

Nu de coronacijfers zorgwekkend blijven stijgen, kwam er vanuit het Nationaal Crisiscentrum een zeer opvallende oproep. Woordvoerder Yves Stevens plaatste een warme oproep aan iedereen die de app op zijn of haar smartphone kan downloaden (je besturingssysteem mag niet te oud zijn) dat ook te doen. Pas dan zal de applicatie echt haar werk kunnen doen. Stevens vraagt ook aan onder andere sportclubs om hun leden en medewerkers aan te sporen dit te doen. Het woord ‘aansporen’ is hier zeer belangrijk, want verplichten van de app te downloaden is bij wet verboden.

“Coronalert kan een enorme hulp zijn voor contactopsporing. Ik begrijp niet waarom mensen de app niet zouden willen downloaden terwijl ze slechts minuten van je tijd kost, en bovendien volledig gratis is.”

Yves Stevens, woordvoerder Nationaal Crisiscentrum

Technische storing

Toch kent de applicatie nog haar groeipijntjes. Wie er vroeg bij was met de applicatie te downloaden, zal misschien zaterdag gemerkt hebben dat de applicatie een storing kende. Veel gebruikers kregen een foutmelding te zien bij het openen van de app. Volgens Carmen De Rudder van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de app, lag het probleem niet bij de app zelf. De storing werd veroorzaakt door een storing op de mobiele netwerken van sommige operatoren. Ook tijdens de downtime is de applicatie bluetoothsleutels blijven uitwisselen.

Heb jij de corona-applicatie al gedownload op je smartphone? Dat is deze week de vraag van onze lezerspoll. Vul hem zeker in!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business