Nieuws

Bono boos op internetaanbieders

Bono, de frontman van de Ierse popgroep U2, vindt dat muziek- en filmmakers lijden onder filesharing. En de schuld daarvan ligt volgens hem bij internetproviders.

In een opinieartikel in de Amerikaanse krant New York Times haalt Bono uit naar de breedbandaanbieders. Zij zijn volgens hem de schuldige van de verliezen die de muziek- en filmindustrie lijden door illegale downloads.

“Tien jaar muziek delen en kopiëren heeft duidelijk gemaakt dat de makers de slachtoffers zijn – in dit geval de jonge, beginnende songschrijvers die nog niet kunnen leven van de verkoop van tickets en t-shirts […]. Wie van deze omgekeerde Robin Hoods profiteert, zijn de internetleveranciers. Hun opgeblazen winsten weerspiegelen exact het verlies van inkomsten in de muziekindustrie”, zo schrijft Bono.

Excuus telt niet
De internetleveranciers verdedigen zich meestal door te zeggen dat ze alleen maar het postkantoor zijn. Ze zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de postpakketten, alleen voor de aflevering ervan. Maar dat excuus gaat volgens Bono niet op.

“We weten dat het mogelijk is om de inhoud te volgen, door Amerika’s eerbare inspanning om kinderporno te stoppen, om maar te zwijgen van China’s minder eerbare poging om dissidenten te onderdrukken.”

Hoop op films
De filmindustrie ontsnapt voorlopig nog aan het ergste. En dat komt volgens de zanger door de omvang van filmbestanden. Die zijn te groot om makkelijk uit te wisselen. Voorlopig nog, want Bono voorspelt dat we een heel seizoen van de tv-serie ’24’ in 24 seconden kunnen downloaden.

Bono hoopt dat de filmindustrie wel bescherming van de Amerikaanse overheid zal krijgen tegen illegaal downloaden. Dat is de muziekindustrie namelijk niet gelukt. De muziek-, film-, tv- en videospelindustrie zijn in de VS samen goed voor vier procent van het bruto binnenlands product.

Opvallend
Enkele dingen vallen op aan deze oproep. Bono is natuurlijk zelf een vetbetaalde rockster, wat zijn pleidooi over misgelopen inkomsten al wat cynischer maakt. Toch maakt hij geen vermelding van zijn eigen misgelopen inkomsten. In plaats daarvan wijst hij naar jonge, startende musici. Dat zijn volgens hem de grootste verliezers.

Bono haalt ook maar naar een van de schuldigen uit, namelijk naar de internetoperatoren. Over de aanbieders en downloaders zelf rept hij met geen woord.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business