Bandbreedtevreters opsporen

Kan ik nagaan hoeveel verkeer er over mijn breedbandaansluiting gaat? En hoe kan ik zien welke toepassing mijn internetaansluiting gebruikt? Mijn breedbandverbinding is de laatste tijd namelijk sterk vertraagd. Er zit een aantal pc’s in het netwerk en ik vermoed dat ergens op die pc’s programma’s te veel bandbreedte afsnoepen.
Christophe De Pauw

Een uitstekende en gratis tool om in realtime na te gaan welke programma’s datapakketjes versturen of ontvangen, is NetLimiter 2 Monitor.

Na installatie start je de tool op en dubbelklik je op het nieuwe pictogram, rechts in de Windows-taakbalk. In het programmavenster selecteer je bovenaan, bij Zone, de optie Internet. Zodra nu een of andere toepassing internetverkeer genereert, lees je dat meteen af, inclusief de uitgaande en binnenkomende transfersnelheid.

Maar daar eindigt het niet. Wil je bijvoorbeeld weten hoeveel data een programma versluisd heeft binnen een bepaalde periode (op voorwaarde weliswaar dat NetLimiter binnen die periode op die pc actief was), klik dan dat item met de rechtermuisknop aan en kies Show Stats.

NetLimiter kan bovendien uitvlooien waarheen zo’n programma al die gegevens stuurt. Klik het plusje naast de bewuste toepassing aan tot je niet dieper in de hiërarchie kunt afdalen. Achter de blauwgroene pijltjes lees je nu de IP-adressen die bij het uitgaande verkeer horen.

Gewapend met zo’n IP-adres vis je op een site als Samspade.org wel uit wie achter dat adres steekt.

Het spreekt vanzelf dat je NetLimiter installeert op alle toestellen waarvan je het netwerkverkeer wilt monitoren. Om een globaal overzicht te krijgen van het aantal pakketjes dat je router is gepasseerd, kun je altijd wel de webinterface van die router aanspreken. Vul daarvoor het LAN IP-adres van je router in de adresbalk van je browser in. Dat adres lees je normaliter af bij Standaardgateway, wanneer je op de opdrachtprompt het commando ipconfig uitvoert.

In die webinterface vind je vast wel iets als Statistics, Logs en/of Active Sessions. Verwacht hier echter geen namen van concrete toepassingen op clientniveau.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business