Bell Labs, onderdeel van telecomgigant Alcatel Lucent, heeft in Londen GreenTouch voorgesteld, een onderzoeksconsortium dat communicatienetwerken tot duizend keer energiezuiniger wil maken. Onder meer het Belgische Imec maakt deel uit van het nieuwe consortium. GreenTouch wil bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten bij elkaar brengen om nieuwe en radicaal andere methodes uit te vinden om de energie-efficiëntie van […]


Bell Labs, onderdeel van telecomgigant Alcatel Lucent, heeft in Londen GreenTouch voorgesteld, een onderzoeksconsortium dat communicatienetwerken tot duizend keer energiezuiniger wil maken. Onder meer het Belgische Imec maakt deel uit van het nieuwe consortium.

GreenTouch wil bedrijven, universiteiten en onderzoeksinstituten bij elkaar brengen om nieuwe en radicaal andere methodes uit te vinden om de energie-efficiëntie van communicatienetwerken te verbeteren.

Het uiteindelijke doel is vrij ambitieus: communicatienetwerken tot duizend keer energiezuiniger maken, binnen vijf jaar. Ter vergelijking, een reductie van duizend keer komt ongeveer overeen met het draaien van alle communicatienetwerken van de wereld, waaronder het internet, voor drie jaar met dezelfde hoeveelheid energie die ze nu in één dag verbruiken.


Imec doet mee
Tot het consortium behoren onder meer de Amerikaanse operator AT&T, het van oorsprong Spaanse Telefonica, Swisscom en China Mobile. Aan onderzoekskant vinden we klinkende namen als het MIT en de Stanford-universiteit.

Ook Imec, het Leuvense onderzoekslaboratorium en een spin-off van de KU Leuven, doet mee. "Energie-efficiëntie is een belangrijk onderdeel van al ons onderzoek", zegt Luc Van den Hove, algemeen directeur van Imec. "We hebben met dit initiatief de ambitie om energiegebruik te verminderen van de applicatielaag tot de architectuur van de toestellen zelf."

Imec zal vooral onderzoek op het hardwareniveau voor zijn rekening nemen. 

"Het wereldwijde netwerk verbruikt op dit moment het equivalent van 300 miljoen ton CO2 per jaar. Dat is veel CO2, en het groeit nog", zegt Gee Rittenhouse van GreenTouch. Om daar iets radicaal nieuws mee te doen, was het uitgangspunt voor een debat tussen onderzoekers: wat is het minimum aan energie dat netwerken nodig hebben om te functioneren?

Ze kwamen tot de conclusie dat dat minimum tienduizend keer kleiner is dan wat die netwerken vandaag verbruiken. Grote boosdoener blijkt draadloos internet. "Als we draadloos elimineren en iedereen op fibre zetten, kunnen we tot een miljoen keer minder energie gebruiken", aldus Rittenhouse.

Onmogelijk doel
Zo ver gaat GreenTouch niet, ook al omdat gebruikers niet meteen bereid zijn hun draadloos internet af te geven. Het doel ligt op een reductie met een factor van duizend. GreenTouch gaat uit van een volledig nieuw netwerk, dat helemaal is afgesteld op energiezuinigheid. Over vijf jaar moeten de eerste technologieën klaar zijn om gedemonstreerd te worden.

Of dat allemaal lukt, is nog maar de vraag. "Je moet een onderzoeker liefst een onmogelijk doel geven", zegt Danny Goderis, hoofd van de Belgische afdeling van Bell Labs. "Anders schiet hij niet in actie."

Meerwaarde
Ook de return on investment lijkt nog niet helemaal uitgeklaard. Om het wereldwijde netwerk zuiniger te maken, moeten de grote telecombedrijven die nieuwe hardware en technologieën ook effectief gaan gebruiken. Ben Verwaayen, directeur van Alcatel Lucent, is er alvast van overtuigd dat dat moet lukken: "Het is geen kwestie van of-of," zegt hij, "maar van en-en. Het moet én zuiniger zijn, én performant. En het moet backwards compatible zijn, of het is het papier niet waard waar het op geschreven wordt."

Voor het bedrijf zelf zit de meerwaarde vooral in ‘erbij zijn’, volgens Verwaayen: "Om zo’n daling in energieverbruik te bereiken, heb je veel innovatie nodig. En onze tak van de sport leeft van innovatie. Het is heel spannend om op de eerste rij te zitten. Dit is voor mij op gelijke orde van grootte als de uitvinding van de transistor. Maar we kunnen dit niet alleen. We profiteren omdat we deelnemen aan een project dat beslist hoe netwerken in de toekomst in elkaar gaan zitten."

Het consortium zal moeten samenwerken om dat doel te bereiken. Intellectueel eigendom van de nieuwe technologieën wordt dan ook gedeeld. "We moeten op elkaars ideeën kunnen bouwen om sneller te werken", zegt Rittenhouse.

Bell Labs is een onderdeel van telecomgigant Alcatel Lucent, en heeft onder meer een vestiging in Antwerpen.