De Belgische vakbonden zijn boos om het collectieve ontslag van 324 werknemers dat computerfabrikant HP aankondigt. Deze ontslagen lijken eerder ingegeven door de hebzucht van het management dan door economische motieven, zeggen ze. “HP is een winstgevend bedrijf. 2009 was financieel zelfs een zeer goed jaar”, schrijven de vakbonden LBC-NVK, BBTK, ACLVB en CNE. “HP […]


De Belgische vakbonden zijn boos om het collectieve ontslag van 324 werknemers dat computerfabrikant HP aankondigt. Deze ontslagen lijken eerder ingegeven door de hebzucht van het management dan door economische motieven, zeggen ze.

“HP is een winstgevend bedrijf. 2009 was financieel zelfs een zeer goed jaar”, schrijven de vakbonden LBC-NVK, BBTK, ACLVB en CNE. “HP wil evenwel de tewerkstelling delokaliseren naar landen waar loon- en arbeidsvoorwaarden voordeliger zijn. Dit om nog meer winst te maken, de beurskoers op te pompen en nog hogere bonussen te kunnen uitbetalen aan het topmanagement.”

En de bonden vervolgen hun pleidooi: “Het HP-management in de VS vergoedt zichzelf vandaag al bijzonder riant, zelfs in vergelijking met andere Amerikaanse IT bedrijven als IBM. Is het dan nooit genoeg?”


Geen slim plan
De vakbond vindt de ontslagen nog om een andere reden onaanvaardbaar. De driehonderd ontslagen van 2009 maken immers dat er zo in twee jaar tijd meer dan zeshonderd personen moesten afvloeien.

De ontslagen lijken volgens de bonden ook geen slim plan. Op korte termijn worden de kwartaalcijfers wel opgekrikt, maar de effecten op lange termijn kunnen schadelijker zijn. Personeelsbehoud en training zouden een betere voorbereiding zijn op de groei die er zit aan te komen.

Einde aan onzekerheid
De bonden reageren wel positief op het plan om de servicedesk in Mechelen over te dragen naar een dochteronderneming van HP. Er is opluchting omdat de werknemers eindelijk weten wat hen boven het hoofd hangt, na maanden van speculatie en internationale communicatie.

“De operatie om de servicedesk in België te houden en een groot deel van de tijdelijke werknemers bij HP CDS een vast contract te geven, is het enige goede alternatief voor de door de Amerikaanse CEO eerder gewenste delokalisatie naar Ierland”, zo luidt de persmededeling van het gemeenschappelijk vakbondsfront.