Frauduleuze inbelprogramma’s zijn terug. De software die in vroegere internettijden je verbinding verbrak en naar een dure lijn terugbelde, duikt nu op bij mobiele telefoons. Klanten houden er vooral een hoge rekening aan over. De nieuwe trend werd ontdekt door CA. Dit beveiligingsbedrijf zegt dat het steeds vaker trojans tegenkomt die het gemunt hebben op […]

Frauduleuze inbelprogramma’s zijn terug. De software die in vroegere internettijden je verbinding verbrak en naar een dure lijn terugbelde, duikt nu op bij mobiele telefoons. Klanten houden er vooral een hoge rekening aan over.

De nieuwe trend werd ontdekt door CA. Dit beveiligingsbedrijf zegt dat het steeds vaker trojans tegenkomt die het gemunt hebben op mobiele toestellen. Ze gebruiken Java-technologie om sms-berichten naar dure nummers te verzenden. Net zoals vroeger gaat het veelal om pornografische berichtendiensten.

Concreet zit het programma verstopt in een JAD-bestand, een bestandstype waarin Java-toepassingen worden verpakt. Hierbinnen zit een databestand met een lijst van dure telefoonnummers die worden gebruikt om berichten naar te verzenden. Onderzoekers van CA hebben de trojan Java/Swapi.B genoemd.

Oud zeer
Hoewel zogenaamde dialers nieuw zijn op mobiele telefoons, zijn ze eigenlijk een plaag van tien jaar geleden. Ten tijde van de inbelverbindingen werd speciale inbelsoftware gebruikt om specifiek naar dure telefoonlijnen te bellen. Zo kon je toegang krijgen tot bepaalde volwassenensites.

De techniek werd echter ook misbruikt als virus om gebruikers onbewust naar de speciale lijnen te laten bellen. In beide gevallen word je opgezadeld met een veel te hoge telefoonfactuur.