Nieuws

Alsmaar meer robots

De moderne maatschappij neemt steeds meer robots in gebruik, ook al zien we ze vaak niet. Dat blijkt uit cijfers van de de International Federation of Robotics (IFR).

Nieuw is de evolutie zeker niet. Sinds de jaren ’70 zijn robots al actief in fabrieken of in productieomgevingen. Volgens de IFR zijn er momenteel iets meer dan een miljoen fabrieksrobots.

Grasmaaiers, stofzuigers en huisdieren
De zogenaamde dienstbare robots, voor onder meer huis-, tuin- en keukengebruik, hebben hun collega’s op de fabrieksvloer echter de loef afgestoken. Daar zijn er vandaag al ongeveer vier miljoen van in omloop. Hierbij moet gedacht worden aan robotgrasmaaiers zoals de Robomower, robotstofzuigers zoals de Roomba en robothuisdieren zoals de Aibo.

Vooral in de zorgsector en het leger worden robots ingezet. De Nederlandse Koninklijke Luchtmacht gebruikt in Afghanistan bijvoorbeeld Sperwer, een van op afstand bestuurbare robot die Talibankonvooien bespioneert.

Wereldkampioen
Japan is al jarenlang voorloper in de ontwikkeling van robots. Het is dan ook daar dat werd beslist dat er binnen vijf jaar een robotverpleger moet komen.

En dan is er natuurlijk nog die langjarige weddenschap van de organisatoren van de wereldcompetitie robotvoetbal: omstreeks 2050 een team van autonome robots ontwikkelen die kunnen winnen van de echte wereldkampioenen voetbal van vlees en bloed.

De Cristiano Ronaldo’s en Lionel Messi’s van 2050 zijn bij deze alvast gewaarschuwd. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business