Steve Ballmer, topman van Microsoft, zegt dat zijn bedrijf actief zal blijven in China. Eerder deze week zei Google dat het overweegt om te vertrekken uit het land. “We zijn vrij duidelijk geweest dat we in China actief blijven en dat we zullen gehoorzamen aan de wet”, zo vertelde Ballmer aan de Amerikaanse tv-zender CNBC. […]


Steve Ballmer, topman van Microsoft, zegt dat zijn bedrijf actief zal blijven in China. Eerder deze week zei Google dat het overweegt om te vertrekken uit het land.

“We zijn vrij duidelijk geweest dat we in China actief blijven en dat we zullen gehoorzamen aan de wet”, zo vertelde Ballmer aan de Amerikaanse tv-zender CNBC.

Cyberaanvallen niet specifiek voor China
Google dreigde zich terug te trekken na cyberaanvallen door Chinese hackers. Dat deze hackers een probleem zijn, erkent ook Ballmer, maar hij plaatst er wel een kanttekening bij.


[related_article id=”161452″]

“Cyberaanvallen zijn een spijtig feit des levens, zowel in China als daarbuiten, met aanvallen die zowel van binnen als van buiten China komen.”

Intellectueel eigendom niks waard
De cyberaanvallen zijn volgens Ballmer te scheiden van problemen die wel specifiek Chinees zijn. Het respect voor intellectueel eigendom, of het gebrek daaraan, is zijn grootste bezorgdheid.

“China moet een bron van groei zijn, maar de bescherming van intellectueel eigendom is zeer, zeer slecht. Erbarmelijk”, zo verzucht Ballmer. “Het is bijna niet eerlijk. We kopen veel van China, maar westerse bedrijven kunnen alleen intellectueel eigendom en design verkopen. Daar wordt in China niet voor betaald."

Schikken naar de wet
Ondanks alle problemen in China met hackers en namakers, wil Microsoft er toch blijven. En Ballmer gaat zich daarbij schikken naar de wetten van het land: “Je moet werken volgens de wetten die in China gelden, net zoals dat in de VS moet."

De CEO van Microsoft maakt ook duidelijk waar de grenzen van zijn welwillendheid liggen: “Maar we gaan buiten China dezelfde content beschikbaar houden, wat er ook gebeurt in China.”

Met andere woorden: Microsoft gaat informatie die buiten China staat niet censureren. Dat zal allicht het werk worden voor de internetfilter van de Chinese overheid, Green Dam.