De Amerikaanse chipgigant Intel maakte in het vierde kwartaal 2,3 miljard dollar winst. Dat is maar liefst tien keer meer dan het jaar daarvoor. De omzet van Intel steeg in het vierde kwartaal van 2009 tot 10,6 miljard dollar. De chipreus deed dus 28 procent meer zaken dan in dezelfde periode van 2008. Toch lag […]

Advertentie

De Amerikaanse chipgigant Intel maakte in het vierde kwartaal 2,3 miljard dollar winst. Dat is maar liefst tien keer meer dan het jaar daarvoor.

De omzet van Intel steeg in het vierde kwartaal van 2009 tot 10,6 miljard dollar. De chipreus deed dus 28 procent meer zaken dan in dezelfde periode van 2008. Toch lag de winst met 2,3 miljard dollar spectaculair hoger dan toen.

De omvang van de winst is opmerkelijk, omdat Intel toch stevige bedragen heeft betaald het afgelopen kwartaal. Zo heeft het bedrijf 1,45 miljard dollar boete aan de Europese Unie betaald. En het heeft in november een antitrustzaak beslecht door 1,25 miljard te betalen aan concurrent AMD.

Groei door Atom
De afdeling van de Atom-processoren kende een serieuze groeischeut van 167 procent. Dat zijn de chips die in de goedkope netbooks gebruikt worden.

“Onze verkoop voor notebooks was uitzonderlijk dit jaar”, zegt Intel-baas Otellini over de kwartaalresultaten. Ook voor de servers leverde Intel veel chips af volgens de topman: “Servers kenden een zeer sterk kwartaal met een verschuiving naar het duurdere eind van het spectrum.”

Het eerste kwartaal verwacht Intel 9,7 miljard dollar omzet te draaien. En het bedrijf verwacht dat het er maximaal 400 miljoen dollar naast zal zitten.