Google: vertrek uit China staat nog niet vast

Volgens Google staat het nog niet vast dat het uit China vertrekt. De zoekgigant reageert tegenover nieuwsdienst Reuters op beweringen van insiders die zeggen dat het bedrijf voor zichzelf al heeft besloten de deuren in China te sluiten.

Google zegt nog steeds bezig te zijn met het scannen van zijn interne netwerk na de cyberaanval die het onderging in China. Google wil ook in gesprek gaan met de Chinese overheid. Die liet op haar beurt weten dat het probleem wel kan worden opgelost, maar Google moet zich, net zoals alle buitenlandse bedrijven, aan de wet houden.

Intussen filtert Google.cn nog steeds de zoekresultaten, in tegenstelling tot wat het zelf heeft aangekondigd. Wel zijn de resultaten bij sommige zoektermen versoepeld. Zo kun je er volgens Reuters nu wel zonder censuur zoeken naar het studentenprotest op het Tiananmenplein in 1989.

[related_article id=”158901″]

Plan uit 2008?
Een week nadat Google bekendmaakte dat het werd aangevallen vanuit China duiken er verschillende speculaties op over de intenties van de zoekgigant. Een interessante theorie is die van Googles aandeelhoudersvergadering van 8 mei 2008.

Volgens The Independent werd er op die dag een stemming gehouden over het al dan niet aanwezig blijven in China. Dit omdat het bedrijf zich moest onderwerpen aan de lokale censuurregels. Zowel Larry Page als Eric Schmidt stemde tegen het vertrek, maar Sergey Brin onthield zich. Mogelijk is de Chinese aanval nu een handige aanleiding om de stap toch te zetten.

Grootste aanval in jaren
Aan de technische kant buigen beveiligingsspecialisten zich vooral over de cyberaanval zelf. Vorige week werd bekend dat die werd uitgevoerd met behulp van een nieuw lek in Internet Explorer.

McAfee zelf spreekt van “de grootste en meest verfijnde cyberaanval” op een specifiek bedrijf die het in jaren heeft gezien. Vooral het feit dat de aanval zo gericht en gecoördineerd was, trekt de aandacht van beveiligingsspecialisten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business