Nieuws

Kroes wil netneutraliteit verdedigen

Netneutraliteit en vrije meningsuiting zullen door de Europese Commissie beschermd worden, volgens toekomstig IT-commissaris Neelie Kroes.

Eind vorige week werd Kroes aan een kruisverhoor onderworpen om te zien of ze geschikt is als toekomstig commissaris voor de digitale maatschappij. Daarbij sprak ze zich duidelijk uit voor een vrij internet.

“Internetproviders zouden de toegang tot hun diensten of inhoud niet mogen beperken vanuit commerciële overwegingen. Het mag enkel voor de beveiliging of ter bestrijding van spam”, verduidelijkte Kroes tijdens de hoorzitting.

De IT-commissaris in spe sprak zich ook uit tegen pogingen om dissidente stemmen het zwijgen op te leggen. Ze oordeelde dat acties zoals de aanval van China op Google tegen de vrijheid van meningsuiting indruisen.

Reding blijft op digitale agenda
Als alles goed gaat, neemt Kroes in de volgende Europese Commissie de fakkel over dan Viviane Reding. Deze krijgt op haar beurt de bevoegdheden justitie en mensenrechten.

Zelfs in haar nieuwe rol zal Reding de agenda voor digitale thema’s blijven beïnvloeden. Ze zal bijvoorbeeld over de bescherming van gegevens gaan.

Kroes zal trouwens ook nog erfenissen van Reding met zich meeslepen. Zo zijn er nieuwe regels voor roaming (bellen in het buitenland) met maximumtarieven ingesteld onder de vorige Commissie. Deze zijn mogelijk een hinderpaal voor Kroes’ ideaalbeeld van een verenigde Europese roamingmarkt. 
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business