Nieuws

De kartonnen computer

In deze tijd van recycling en bezuiniging lijkt het idee van Recompute geniaal; zij brengen binnenkort de eerste kartonnen computer op de markt. Maar is dat wel de innovatie waar iedereen op wacht?

In het kort: nee. Het is immers niet de behuizing die veel energie verbruikt, wel de elektronica die erin zit.

Toegegeven: karton zal altijd milieuvriendelijker zijn dan metaal of plastic. Vooral plastic computerbehuizingen zitten vol brandvertragers: gevaarlijke, ongezonde chemische stoffen die ervoor moeten zorgen dat je pc niet zomaar vlam vat. Maar dat probleem lost karton niet op.

De elektronica in een pc kan bijzonder warm worden en de kans dat de kartonnen computer in brand vliegt, is dus reëel. En de chemische stoffen die vrijkomen uit smeltende elektronica zijn niet bepaald milieuvriendelijk.

Een tweede punt is duurzaamheid. Aangezien een plastic of metalen behuizing veel duurzamer is dan een behuizing uit gerecycled karton, bereikt Recompute jammer genoeg het tegenovergestelde.

Op de website van Recompute zijn op het moment van schrijven geen prijzen of specificaties van de computers te vinden. Wie toch van een sprong in het diepe houdt, kan zich wel inschrijven op de wachtlijst.

Update 20 mei 2010
Prijzen van dit kartonnen rekenwonder zijn intussen wel vrijgegeven. Het is echter onbekend of en wanneer Recompute de machine in Europa zal uitbrengen. In de VS stelt Recompute drie verschillende configuraties voor, die in prijs variëren van 484 dollar tot 1.190 dollar. De behuizing alleen (met 400 watt-voeding) moet 73 euro in het laatje brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business