Oracle-topman Larry Ellison nodigt volgende week klanten en pers uit op het hoofdkwartier van de databankmaker. Hij gaat er het lot van Sun uit de doeken doen. Net nadat Oracle aankondigde dat het zijn plannen voor Sun gaat toelichten, komt de Europese Commissie met het groen licht voor de overname. Zolang er geen goedkeuring was, mochten […]

Advertentie

Oracle-topman Larry Ellison nodigt volgende week klanten en pers uit op het hoofdkwartier van de databankmaker. Hij gaat er het lot van Sun uit de doeken doen.

Net nadat Oracle aankondigde dat het zijn plannen voor Sun gaat toelichten, komt de Europese Commissie met het groen licht voor de overname. Zolang er geen goedkeuring was, mochten Sun en Oracle niet samen communiceren. Dat zal op 27 januari dus wel gebeuren.

Ellison zal dan de strategie voor de gefuseerde bedrijven uit de doeken doen, en tegelijk ook de plannen voor producten. Volgens het persbericht gaat hij daarnaast uitleggen wat de voordelen voor de klanten zijn om alle componenten beschikbaar te hebben, zoals hardware, besturingssysteem, databank, middleware en toepassingen.

Processie
De hele overname van Sun door Oracle leek wat op een processie met twee stappen vooruit, een achteruit. Nadat Oracle midden 2009 de intentie aankondigde om Sun over te nemen, maakten de Amerikaanse antitrustautoriteiten bezwaar. Oracle slaagde er snel in om de plooien glad te strijken.

De tweede stap achteruit kwam van de Europese Commissie. Deze werd laat ingelicht, waardoor ze haar onderzoek naar de overname pas in september kon afronden. Oracle, dat hoopte om de overname snel af te ronden, zag zijn planning in duigen vallen.

Daarbij kwam nog de Europese bezorgdheid om openbrondatabank MySQL. Midden december 2009 volgde er dan weer een hoopvol signaal van de Europese Commissie. Oracle van zijn kant maakte een aantal beloften aan klanten en de Europese Commissie.

Concurrentie niet belemmerd
De Commissie is er nu van overtuigd dat de concurrentie niet belemmerd wordt door de overname van MySQL. De openbrondatabank is niet echt een concurrent van die van Oracle, zeker niet in het hogere marktsegment. En dus is de concurrentie in de markt niet in gevaar. Bovendien kan de openbrongemeenschap later MySQL nog afsplitsen van Oracle.