Nieuws

Zonnemotoren zorgen voor groene energie

In de Amerikaanse staat Arizona is een park geopend dat zonne-energie op een ongebruikelijke manier omzet in elektriciteit: met paraboolspiegels en heteluchtmotoren.

De klassieke manier om zonlicht om te zetten in elektriciteit is door het gebruik van platte voltaïsche cellen. Daarin wordt zonlicht direct omgezet naar een elektrische spanning.

Maar het zonnepark van Tessera Solar in de VS werkt met heteluchtmotoren. Dat is een motor die alleen warme lucht nodig heeft om te werken. Het concept is al in 1816 ontdekt door de Schotse dominee Robert Stirling.

Als de warme lucht voor de heteluchtmotor van een groene energiebron komt, kan die groene stroom opwekken. En in een zonovergoten staat als Arizona blijkt die warmtebron makkelijk voorhanden: de zon.

Bij Tessera Solar gebruiken ze parabolische spiegels om zonlicht te bundelen op de heteluchtmotor. Elke motor kan 25 kilowatt energie opwekken, goed om 208.333 spaarlampen van 12 watt te doen branden. Het hele park bevat zestig van dergelijke installaties.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business