Greasemonkey-scripts worden gebruikt om de functionaliteit van een webpagina te verbeteren, maar waren tot nog toe enkel beschikbaar voor Firefoxgebruikers. Nu kunnen deze scripts ook benut worden in Google Chrome. Dat zegt Aaron Boodman, de ontwikkelaar van de Greasemonkey-plug-in voor Firefox, in een blogpost. Hij zegt dat versie 4 van Chrome de meeste Greasemonkey-scripts zal […]


Greasemonkey-scripts worden gebruikt om de functionaliteit van een webpagina te verbeteren, maar waren tot nog toe enkel beschikbaar voor Firefoxgebruikers. Nu kunnen deze scripts ook benut worden in Google Chrome.

Dat zegt Aaron Boodman, de ontwikkelaar van de Greasemonkey-plug-in voor Firefox, in een blogpost. Hij zegt dat versie 4 van Chrome de meeste Greasemonkey-scripts zal ondersteunen.

Greasemonkey-scripts worden gemaakt in Javascript en manipuleren de inhoud van webpagina’s via de Document Object Model-interface van de browser. Op Userscripts.org vind je een verzameling van Greasemonkey-scripts.


[related_article id=”158901″]

40.000 extensies voor Chrome?
Chrome zet het Javascript meteen om in een Chrome-extensie terwijl je het installeert, en duikt zo op in de lijst van andere Chrome-extensies.

Hierdoor kunnen er zo’n veertigduizend Greasemonkey-scripts aan de catalogus van uitbreidingen voor Google Chrome toegevoegd worden. Al vermoedt Boodman dat 15 tot 25 procent van de scripts niet zal werken vanwege codeverschillen tussen de Google-browser en Firefox.

Nog een kanttekening bij het gebruik van Greasemonkey-scripts: sommige van deze scripts geven de maker toegang tot persoonlijke gegevens. Het is dus belangrijk dat je eerst even wat reacties over een bepaalde extensie leest alvorens ze zomaar te installeren.