Nukkig xlsm-bestand

Ik gebruik Office 2007 onder Windows Vista. Twee bestanden hebben de extensie xlsm gekregen en die kan ik nu niet meer openen in MS Excel. Is er een oplossing voor dit probleempje?
Ron Van Haevermaet

De extensie xlsm wordt gebruikt voor Excelwerkmappen met ingebedde macro’s die dus binnen het document kunnen worden uitgevoerd. Ze is, wegens de binaire opslag, met name geschikt om zeer grote documenten efficiënt te kunnen opslaan.

Dit formaat is gebaseerd op het nieuwe Open XML-formaat dat in Office 2007 wordt gebruikt. Normaliter moet je zo’n bestand probleemloos met Excel 2007 kunnen openen. Blijkbaar is dat bij jou met een paar documenten niet langer het geval.

Jammer dat je ons niet meedeelt welke foutmelding je eventueel te zien krijgt, maar het ziet er sterk naar uit dat die bestanden corrupt geworden zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het downloaden, ten gevolge van een netwerkprobleem of wegens een onregelmatigheid met de stroomvoorziening tijdens het wegschrijven (brown-out).

Je kan het eventueel nog proberen door Excel in ‘veilige’ modus op te starten door achter het pad naar excel.exe de parameter /safe in te tikken bij Uitvoeren of Zoekopdracht starten, bijvoorbeeld: “c:program filesMicrosoft OfficeOffice12excel.exe” /safe.

Er bestaan echter ook hersteltools die met wat geluk dergelijke bestanden weer in de juiste plooi krijgen. Een ervan is Recovery Toolbox for Excel op Recoverytoolbox.com.

De gratis demoversie toont je alvast welke gegevens nog te redden zijn, zodat je zelf kan beslissen of de aanschaf van circa 19 euro de moeite loont.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business