Nieuws

Areca Backup 7.1.6 (bèta)

De beste manier om Murphy een stap voor te blijven is heel regelmatig back-ups maken. Areca Backup is misschien niet de eenvoudigste in zijn soort, maar wie het heft graag in handen neemt, heeft er een betrouwbare tool aan.

Dit openbronprogramma is geheel in Java geschreven. Dat verklaart meteen ook waarom je Areca Backup net zo goed onder Windows als onder Linux kunt inzetten.

[download_file]

Eerst maak je een target, waarbij je ervoor zorgt dat je zowel de repository (doelmap: kan een lokale map zijn, maar ook een FPT-server) als de bron(map) correct invult. Op zich kan dat volstaan, maar je kunt eventueel ook nog allerlei bijkomende parameters vastleggen.

Instellingen
Zo kies je of je al dan niet submappen wilt meenemen, of je de back-up (eventueel per afzonderlijk bestand) in een archiefmap wilt gieten, of je de back-ups vanaf een bepaalde grootte automatisch wilt opsplitsen, of je de back-up wilt encrypteren met AES-128, welke scripts je voor en/of na de back-up uitgevoerd wilt zien, enzovoort.

Als je dat verkiest, kun je verschillende targets definiëren en die ook onderbrengen in logische groepen. Je kunt dan op elk moment de vastgelegde back-ups binnen zo’n groep in één keer laten uitvoeren.

Daar hoef je overigens niet meteen zelf aan te denken, want het is ook mogelijk een specifieke back-upstrategie vastleggen. Genre: één archief elke x dag(en), y keer, en vervolgens één archief elke xx dag(en), yy keer, enzovoort.

Delta-backups
Over strategie gesproken, Areca ondersteunt verschillende back-uptypes, waaronder een volledige back-up, een incrementele en een differentiële. Die laatste wordt in Areca ‘Wijzigingen-back-up’ genoemd. Deze types vinden we weliswaar ook in vele andere back-uptools terug, maar verrassend is ook de ondersteuning van zogenoemde delta-back-ups.

Hierbij worden alleen de gewijzigde delen van bestanden opgeslagen, en niet het complete bestand – wat uiteraard schijfzuiniger werkt. Ook nuttig: Areca voorziet in transactionele schrijfoperaties, wat de kans op corrupte back-ups flink verkleint.

We zouden het haast vergeten: geback-upte archieven terugzetten doet Areca natuurlijk ook.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business