Drupal, het openbron-beheersysteem voor websites, heeft sinds kort een module voor de Belgische digitale identiteitskaart. De eID kan gebruikt worden om surfers een account op een site te laten maken. Het Brugse webbureau Coworks ontwikkelde de software. “De module maakt het mogelijk om je als surfer op de Drupalomgeving te authenticeren met je elektronische identiteitskaart. […]


Drupal, het openbron-beheersysteem voor websites, heeft sinds kort een module voor de Belgische digitale identiteitskaart. De eID kan gebruikt worden om surfers een account op een site te laten maken. Het Brugse webbureau Coworks ontwikkelde de software.

“De module maakt het mogelijk om je als surfer op de Drupalomgeving te authenticeren met je elektronische identiteitskaart. De module vraagt om de pincode van de kaart. Dat is eigenlijk de enige manier om online zeker te zijn dat de persoon is wie hij beweert te zijn”, verklaart Dieter De Waele, hoofdontwikkelaar bij Coworks.

Met de module worden accounts in het Drupal-CMS aangemaakt met de werkelijke naam van de persoon. Achteraf kan die persoon opnieuw inloggen met zijn eID en zijn pincode.


De eID-module maakt het makkelijk om de eID te gebruiken in Drupalsites, wat nieuwe mogelijkheden toelaat. Een gemeentesite kan bijvoorbeeld zijn burgers laten inloggen met de eID, waardoor de bezoeker meteen toegang krijg tot zijn bibliotheekdossier en documenten van de dienst bevolking. Een bedrijf kan met de module gevoelige informatie delen met enkel de juiste ingelogde personen. Voetbalfans kunnen online tickets kopen of hun abonnement verlengen.

Formulieren invullen
Momenteel werkt Coworks nog aan een tweede deel van de Drupalmodule. Het eID_webform package zal toelaten om webformulieren automatisch in te vullen met gegevens van de elektronische identiteitskaart.

Zodra Coworks een stabiele versie klaar heeft, gaat ze die vrijgeven. De software zelf is openbron, waardoor iedereen er gratis gebruik van kan maken. Waarom stak Coworks er dan zoveel werk in?

Uit interesse, zo blijkt: “We merken dat het vrijgeven van modules vaak leidt tot nieuwe opportuniteiten, nieuwe modules en nieuw communitywerk. Zo hebben we ook Windows Live Messenger gerealiseerd na een seminarie van Microsoft. Simplenews Content Selection kwam er nadat er duidelijke nood gedetecteerd werd op DrupalCon Parijs. Binnenkort komen er modules voor een SMS-gateway en augmented reality uit onze stal, die voor een groot stuk uit interesse gebouwd werden”, aldus Dieter De Waele.

Geen overheidssteun
Bij de verwezenlijking van de eID-module heeft Coworks geen steun gekregen van de overheid. Er was ook geen direct contact met Fedict.

En dat was ook niet nodig volgens De Waele: “Fedict geeft goede informatie vrij rond de installatie van een reverseproxy die de authenticatie kan doen. Ze bieden ook een installatiescript voor de reverseproxy, maar uiteindelijk hebben we geen rechtstreekse hulp gekregen van Fedict. We werken wel aan andere modules in opdracht van overheidsdiensten.”