Nieuws

Hoe kopiëren gangsters je bankkaart?

Skimmers zijn criminelen die bankkaarten kopiëren. Ze gaan te werk door hun kopieermateriaal onzichtbaar op bankautomaten te plaatsen.

Mikko Hyppönen, hoofd onderzoek van beveiligingsbedrijf F-Secure, heeft foto’s kunnen bemachtigen van het materiaal dat skimmers gebruiken. Hun apparatuur is vrij vernuftigd. En bovendien goed gecamoufleerd.

De criminelen verstoppen aan de gleuf van de bankautomaat een klein apparaat dat de magneetstrip leest. Op het ogenblik dat iemand zijn bankkaart in de geldautomaat steekt, wordt de magneetstrip gekopieerd. Die informatie gebruiken criminelen om een kopie van de originele bankkaart te maken.

Met de kopie zijn de criminelen niet veel, want er is ook een code nodig om geld af te halen. Die achterhalen ze met een camera die bovenaan de automaat verstopt wordt. Een gsm die aan de camera gekoppeld is, stuurt de code door.

Met de helm naar de automaat
Daarna gaan de criminelen bankautomaten afdweilen met de kaart. Dat doen ze vaak met de moto, zodat ze een helm kunnen ophouden om onherkenbaar te blijven. Een helm wekt ook minder argwaan op dan bijvoorbeeld een bivakmuts.

Skimming komt overal in Europa voor en wordt volgens Hyppönnen vooral gebruikt door bendes uit Rusland, Oekraïne en Roemenië. In België is het probleem vrij beperkt volgens Atos Worldline, het bedrijf achter elektronische betalingen. Dat komt door de chip op onze bankkaarten. Alle bankautomaten hier vereisen zo’n chip en werken niet met de magneetstrip. In het buitenland worden die strips wel nog vaak gebruikt.

De Belgische bankautomaten zijn ook beschermd tegen skimming. De banken worden vanzelf verwittigd als er met een automaat geknoeid wordt. Hoe dat kan, wil Atos Worldline liever niet kwijt, kwestie van de criminelen niet op gedachten te brengen.

Twee jaar geleden werden een paar skimmers in België opgepakt omdat hun apparatuur al na een half uur gedetecteerd werd. De politie heeft de criminelen ingerekend toen ze hun apparatuur wilden terughalen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business