Nieuws

Drie nieuwe smartphones van HTC

HTC bundelt vier aankondigingen in één presentatie op Mobile World in Barcelona. De Taiwanese telefoonmaker stelt twee Androidsmartphones voor en één toestel op Windows Mobile. Daarnaast vernieuwt het zijn Sense-gebruiksomgeving.

Het is topman Peter Chou die de toestellen zelf komt voorstellen. De HTC Legend en Desire zijn twee toestellen op Android 2.1, dezelfde versie als op de Google Nexus One. De HTC Mini is een toestel op Windows Mobile 6.5.3 en is een compacte versie van de HD2.

Chou verwacht dat in 2013 de helft van alle telefoons een smartphone zal zijn. Mensen kiezen volgens hem tussen een basistoestel en een smartphone met een rijke multimedia- en internetervaring.

[related_article id=”158662″]

HTC Sense
We zien een verschuiving van hardware en design naar de software die de gebruikservaring meebrengt, zegt Chou. Waarna hij een vernieuwde HTC Sense voorstelt. Sense is de softwarelaag boven Android en Windows Mobile (nu Windows Phone) waarmee onder meer sociale netwerken worden geïntegreerd.

Sense draait vooral om de gebruikservaring. Zo wordt getoond hoe een luid rinkelende telefoon automatisch zijn volume mindert zodra je hem uit je broekzak neemt (beweegt). Op visueel vlak zien we dan weer hoe je snel wisselt tussen de zeven verschillende bureaubladen met behulp van een thumbnailoverzicht.

Recente toestellen met Sense zullen overigens kunnen updaten naar de nieuwe versie. Welke toestellen dit precies kunnen is nog niet helemaal duidelijk, maar de HTC Hero zou hier al zeker onder vallen.

HTC Legend
Maar het grote nieuws zit bij de drie nieuwe smartphones die worden aangekondigd. De eerste is de HTC Legend, een toestel op Android met het kenmerkende gebogen design. Maar het toestel heeft nog meer visuele hoogstandjes. Het omhulsel van de telefoon is namelijk gesneden uit een blok metaal.

Normaal heb je een plastic cover rond een telefoon en zie je altijd een lijn die twee stukken scheidt, legt marketinghoofd John Wang uit. De Legend is een continue oppervlakte. Dat komt doordat de Legend gesneden is uit één stuk metaal.

HTC Legend

Meteen wordt erbij vermeld dat de Legend bijzonder stevig is. Dat wordt gedemonstreerd door het toestel tegen de muur te gooien. Toch wil HTC niet claimen dat dit een schokvrij toestel is. Het is niet de bedoeling dat we hiermee gaan voetballen.

De Legend speelt sterk in op design en moet een breed publiek aanspreken. Het toestel wordt in de Benelux verkocht voor ongeveer 449 euro. Wereldwijd zal het in april verkrijgbaar zijn, Nederland krijgt hem al in maart.

Maar er is meer…

Interessant om te weten is dat zowel de Legend als Desire draait op Android 2.1. Dat is dus dezelfde versie van het besturingssysteem als op de Nexus One van Google. De kans is dus zeer groot dat HTC de software sneller op de Beneluxmarkt brengt dan Google.

De twee toestellen hebben elk een vijfmegapixelcamera met flits. Ook de trackball is aangepakt en wordt vervangen door een optische, klikbare muis. Tijdens een korte test merken we dat dit een stuk comfortabeler werkt dan het oude balletje. Bovendien kan er zo minder stof in de telefoon kruipen.

Links de nieuwe HTC Desire, rechts de Google Nexus One

HTC Desire
Bij de voorsteling van deze telefoon spreekt het bedrijf zelf van "de rijkste ervaring op een telefoon". Dat komt deels door de Snapdragonprocessor van 1 GHz. De Desire mikt dan ook op intensieve smartphonegebruikers. Flash Lite is al aanwezig, en het toestel is klaar voor Flash 10.1, de eerste volledige Flash-speler voor telefoons.

De HTC Desire is ook de grootste telefoon van de drie. Een volledig plat toestel met een scherm van 3,7 inch (resolutie 480 X 800 WVGA). De prijs van het toestel komt op 499 euro inclusief btw, zonder abonnement.

Links de 'oude' G1, rechts de gloednieuwe HTC HD Mini.

HTC HD Mini
Deze smartphone is de kleinste van de drie en moet de mogelijkheden van de HD2 bundelen in een kleiner toestel. De telefoon heeft een aanraakscherm van 3,2 inch en een vijfmegapixelcamera. De HD Mini is met 399 euro (inclusief btw, zonder abonnement) ook de goedkoopste van de drie.

Wat dit toestel echt bijzonder maakt, is de tethering-functie. Je kunt de telefoon gebruiken op een hotspot, waarbij het 3G-signaal wordt omgezet in wifi. Zo hoef je maar één mobiel data-abonnement aan te schaffen voor meerdere internettoestellen.

De HTC Legend en Desire hebben overigens ook tethering, maar hier gebeurt het door verbinding te maken met een USB-kabel.

Windows Phones
"Vandaag tonen we de nieuwe HTC Sense en presenteren we drie nieuwe telefoons", besluit topman Peter Chou. Hoewel de focus vooral op Android ligt, benadrukt hij wel dat zijn bedrijf blijft samenwerken met Microsoft. "We zijn klaar voor een geweldige reeks Windows Phones later dit jaar", aldus Chou.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business