Nieuws

BBC-journalisten moeten Twitter omarmen

Journalisten van de Britse openbare omroep BBC moeten gelijke tred houden met technologische veranderingen of een andere job zoeken. Die boodschap heeft Peter Horrocks, de directeur van BBC Global News, voor zijn personeel.

Horrocks maakte begin deze week in zijn eerste toespraak in zijn nieuwe functie duidelijk dat journalisten sociale media moeten gaan gebruiken als primaire bron van informatie. De BBC-redactie moet meer en beter gebruikmaken van sociale media en beter gaan samenwerken bij de uitwerking van een nieuwsverhaal.

"Dit is geen bevlieging van iemand die bezeten is door technologie", zegt Horrocks in het BBC-bedrijfsblad Ariel. "Ik ben alleen bang dat een journalist zijn werk niet kan doen als hij niet overweg kan met sociale media."

Andere mentaliteit nodig
Volgens Horrocks is de technologie de journalistiek aan het veranderen en moet de BBC afstappen van zijn programmagerichte mentaliteit en zich aanpassen aan de nieuwe technologieën. Horrocks verwijst daarbij naar een aantal internationale nieuwsorganisaties die volop gebruikmaken van sociale media en die op die manier hun berichtgeving hebben verbeterd.

Twitter en RSS-lezers zijn essentiële hulpmiddelen voor BBC-redacteurs, zegt Horrocks. Op die manier kunnen BBC-journalisten beter gaan begrijpen hoe het publiek met het merk BBC omgaat.

Terughoudend wegens copyright
De BBC was tot op heden zeer terughoudend in het gebruik van sociale media. In de 160 pagina’s tellende redactionale richtlijnen uit 2009 werden sociale media slechts één keer genoemd. Er werd verwezen naar mogelijke auteursrechtkwesties bij het hergebruik van BBC-materiaal op sociaalnetwerksites. Maar omdat de technologie de aard van de journalistiek verandert, moet de BBC proberen gelijke tred te houden.

De boodschap van Horrock, voorheen hoofd multimedianieuws bij de BBC, is dan ook duidelijk: "Als je het niet wilt, als je denkt dat die nieuwe manier van werken niets voor jou is, ga dan iets anders doen, want het gaat sowieso gebeuren. Je kunt het niet tegenhouden."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business