Nieuws

Thecus N7700PRO

Niet alle netwerkopslagapparaten zijn gelijk geschapen. Veeleisers die ettelijke terabytes in het netwerk nodig hebben, komen al snel uit bij een apparaat als de N77000PRO van Thecus.

Laat één ding duidelijk zijn: de N7700PRO is niet bedoeld voor thuisgebruik. In de eerste plaats door de stevige prijs, maar ook vanwege twee 12 cm grote ventilators die flink doorblazen en het verbruik van tot wel 100 watt bij volledige schijfbezetting. Precies dat laatste maakt deze Thecus zo uniek. Je kunt er immers tot zeven SATA-schijven in kwijt voor een potentiële brutocapaciteit van 14 terabyte.

Toegegeven, vandaag is zo’n capaciteit niet echt meer opzienbarend. Maar wie gaat shoppen, zal merken dat de N7700PRO maar een schijntje kost van de oplossingen van de opslaggiganten. En bovendien lever je nauwelijks in op mogelijkheden.

Koppelen via stacking
Heb je bijvoorbeeld niet genoeg aan zeven drivebays – die overigens allemaal hotpluggable zijn – dan kun je de capaciteit uitbreiden via eSATA en/of USB 2.0, of – en dat is unieker – door het koppelen van meerdere N7700PRO’s via stacking. In dat laatste geval beheer je met één N77000PRO alle andere.

Anderzijds vinden we ook heel wat functies terug die je eerder in een thuisomgeving verwacht, waaronder mediastreaming via DLNA en een webfoto- en iTunes-server.

Je kunt deze NAS uiteraard ook als iSCSI-target configureren, en hij is compatibel met Microsoft Active Directory. De twee gigabit-ethernetpoorten vallen zo te configureren dat ze elkaars taken overnemen bij een netwerkuitval.

Tweede generatie
De N7700PRO blijkt overigens de tweede generatie van de N7700 en biedt ten opzichte van zijn voorganger betere specificaties (een Core 2 Duo-processor en 4 GB RAM) én de mogelijkheid om later te upgraden naar een 10 Gbit/s ethernetverbinding. Daarvoor voorziet men in een PCI Express-uitbreidingssleuf waar je dus een netwerkkaart in plaatst.

Opgelet: slechts een handvol Intel-netwerkkaarten blijkt compatibel volgens de website van Thecus.

We benchmarken deze NAS met zeven 320 GB harde schijven in RAID-5. Omdat de N7700PRO geen IP-adres via DHCP kan krijgen (een DHCP-server is er wel), moet je de machine handmatig configureren om hem te vinden in het netwerk. Dat kan via het frontpaneel, maar na enkele mislukte pogingen om zo het IP-adres aan te passen, geven we dat al gauw op.

Eerder door ons geteste producten die vergelijkbaar zijn met deze Thecus, zijn er niet. Vandaar dat we de N7700PRO tegenover de winnaars van onze test van homeservers zetten, de Synology DS209+ en de Acer EasyStore H340. We zien de Thecus een onevenwichtig parcours afleggen.

Als bestandsserver blinkt hij uit, hoewel de Acer dicht in de buurt komt en er bij hogere belasting nog nauwelijks verschil is. Maar in de applicatietests van de Intel NAS Performance Tool haalt de N7700PRO het meestal niet van de Synology. De sequentiële schrijfsnelheid ligt met 102,29 MB/s opmerkelijk hoog, maar voor lezen zien we een onverklaarbaar lage score.

Thecus N7700PRO
Prijs: 999 euro (zonder harde schijven) (februari 2010)

PRO: ondersteunt RAID-6; potentiële opslagcapaciteit op kleine oppervlakte; krachtig als bestandsserver.
CONTRA: moeizame navigatie frontpaneel; enkel snapshots mogelijk bij ZFS-bestandssysteem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business