Telenet heeft van het BIPT een testlicentie gekregen om gedurende zes maanden een proefproject met LTE (4G) op te zetten. Het is de eerste keer dat in België een netwerk met LTE, of Long Term Evolution, wordt opgezet. Met de testlicentie mag Telenet tussen mei en september een 4G-netwerk opzetten. Het kabelbedrijf doet dat in […]


Telenet heeft van het BIPT een testlicentie gekregen om gedurende zes maanden een proefproject met LTE (4G) op te zetten. Het is de eerste keer dat in België een netwerk met LTE, of Long Term Evolution, wordt opgezet.

Met de testlicentie mag Telenet tussen mei en september een 4G-netwerk opzetten. Het kabelbedrijf doet dat in zijn thuisstad, en het testnetwerk zal Mechelen en de autosnelweg E19 tussen Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid dekken. Concreet denkt Telenet aan zaken zoals online gaming, televisie, videoconferencing en internettoepassingen in de wagen.

In België is 3G momenteel de snelste standaard voor mobiel internet, maar zijn opvolger wordt al op sommige plaatsen in de wereld uitgerold. Zo heeft Ericsson in Zweden een eigen netwerk. In de VS hoopt de Amerikaanse operator AT&T begin volgend jaar zijn 4G-netwerk te lanceren.


[related_article id=”158455″]

Telenet gaat zijn 4G-netwerk testen met speciale apparatuur, gezien toestellen met de nieuwe standaard nog volop worden ontwikkeld. “Ik ben bijzonder blij dat wij als eerste in België, en dan nog als virtuele mobiele operator, deze tests met LTE kunnen gaan uitvoeren”, zegt Telenet-topman Duco Sickinge in een verklaring.

Netwerk moderniseren
Naast de LTE-test maakt de Mechelse kabelaar bekend dat het over de volgende vijf jaar zijn netwerk gaat moderniseren. Normaal zou dat over de volgende tien jaar gebeuren. Het bedrijf voorziet daarvoor dertig miljoen euro per jaar.

Met een gemoderniseerd netwerk wil Telenet sterk staan voor nieuwe internettoepassingen. Het denkt daarbij aan medische diensten op afstand, videoassistentie in het callcenter en online synchronisatie- en back-uptoepassingen. Ook 3D-televisie, video-on-demand en mobiele televisie zitten mee in de opsomming.


Pieterjan Van Leemputten schrijft over de Belgische telecommarkt en volgt de grote telefoonmakers. Hij onderscheidt zin en onzin over sociale media, wat vooral zijn buitensporig facebookgedrag moet verantwoorden. Daarnaast verdiept hij zich af en toe in privacy en beveiliging.