Terwijl operatoren vol lof zijn over mobiel internet over 3G, staat de opvolger al aan de deur. Telenet gaat 4G, ook wel gekend als LTE, testen. Maar wat is die nieuwe standaard? En waarom zou die beter zijn dan 3G? LTE staat voor Long Term Evolution en voorziet supersnel mobiel internet voor smartphones, laptops, maar […]


Terwijl operatoren vol lof zijn over mobiel internet over 3G, staat de opvolger al aan de deur. Telenet gaat 4G, ook wel gekend als LTE, testen. Maar wat is die nieuwe standaard? En waarom zou die beter zijn dan 3G?

LTE staat voor Long Term Evolution en voorziet supersnel mobiel internet voor smartphones, laptops, maar ook voor tal van nieuwe toepassingen zoals video-on-demand in de auto.

Telenet is een nieuwkomer onder de mobiele operatoren, maar het bedrijf werkt samen met Alcatel-Lucent. “Wij zijn de technologiepartner voor die tests. Het komt erop neer dat het materiaal om het LTE-netwerk op te starten van Alcatel-Lucent komt en dat we dat up and running brengen”, licht woordvoerder Karsten Lemmens toe.


[related_article id=”158455″]

De samenwerking tussen de twee is niet nieuw. Afgelopen zomer maakten beide bedrijven bekend dat Alcatel-Lucent de mobiele backbone zou aanleggen voor Telenet. Concreet wil dat zeggen dat de kabelaar een volledig mobiel netwerk heeft, op de zendmasten na. Die worden geleend bij Mobistar, dat op zijn beurt het netwerk van Telenet mag gebruiken.

Veel sneller
Het grote voordeel van LTE ten opzichte van 3G is de bandbreedte, die vele malen groter is. Volgens Lemmens kan dat gaan tot 173 Mbps download en een upload van 55 megabit per seconde.

Maar waarom zou een bedrijf investeren in 4G? Niet om webpagina’s nog sneller op je smartphone te krijgen, maar wel voor geheel nieuwe toepassingen die we tot voor enkele jaren bijna als technisch onmogelijk zouden bestempelen.

Zo demonstreerde Alcatel-Lucent vorige maand in Parijs een prototype van een wagen met LTE. Daarbij kan je in de auto online HD-films bestellen, in principe zelfs tijdens het rijden. Maar ook online gamen en internetradio beluisteren in de wagen wordt mogelijk door de betere bandbreedte.

Wanneer
De test van Telenet is een primeur in België, maar hoe lang duurt het nog voor een operator met een (volledig) LTE-netwerk start? “De technologie is er, maar dat hangt vooral af van de plannen van de operatoren zelf”, zegt Lemmens.

In het buitenland komt Long Term Evolution langzaamaan op gang. Zo hebben Stockholm en Oslo het eerste commerciële LTE-netwerk, en plannen ook de VS en Japan een uitrol.

Op de vraag of ook andere operatoren met de technologie bezig zijn, kan de woordvoerder bevestigend noch ontkennend antwoorden. Wel staat vast dat LTE er in de volgende jaren aankomt, en veel meer met zich meebrengt dan mobiel surfen en YouTubefragmenten opvragen.