Google geeft softwareontwikkelaars een plaats om hun programma’s te slijten aan gebruikers van Google Apps. Het bedrijf introduceert hiermee het concept van een applicatiewinkel in een zakelijke cloudomgeving. De Google Apps Marketplace zal gebruikers van Google Apps de mogelijkheid geven om externe applicaties aan te kopen en boven op de Apps-suite te draaien. Dat zegt […]

Advertentie

Google geeft softwareontwikkelaars een plaats om hun programma’s te slijten aan gebruikers van Google Apps. Het bedrijf introduceert hiermee het concept van een applicatiewinkel in een zakelijke cloudomgeving.

De Google Apps Marketplace zal gebruikers van Google Apps de mogelijkheid geven om externe applicaties aan te kopen en boven op de Apps-suite te draaien. Dat zegt Google-topman Vic Gundotra. Ontwikkelaars moeten een eenmalige bijdrage van 100 dollar betalen om hun applicaties in de winkel te krijgen, en Google krijgt een aandeel van twintig procent op alle programma’s die via de Apps Marketplace verkocht worden.

Externe ontwikkelaars vullen gaten op
Googles interesse in zo’n applicatiewinkel werd eerder al onder de aandacht gebracht door de Wall Street Journal. Het bedrijf mag dan wel een klein leger aan ontwikkelaars hebben, het kan onmogelijk volledig inspelen op de behoeften van elke Google Apps-gebruiker. Externe ontwikkelaars kunnen die gaten opvullen en op die manier Google Apps nuttiger maken voor zakelijke gebruikers.

[related_article id=”158901″]

Neem nu boekhouding en de verwerking van loonlijsten. Google heeft momenteel nog geen specifieke software om hier efficiënt mee te werken, in tegenstelling tot een bedrijf zoals Intuit. Martin Gates, technologiebaas bij Intuit, legt uit hoe een integratie zou kunnen werken: “Wij hebben webgebaseerde payrollsoftware die gelinkt kan worden met Google Apps. Werknemers zouden zo bijvoorbeeld elke maand hun loonbrief kunnen downloaden door op een pictogram te klikken in hun Google Agenda.”

Concurrentie voor Microsoft
Google levert serieuze inspanningen om zakelijke gebruikers ervan te overtuigen dat webgebaseerde toepassingen geschikt zijn voor bedrijven, en bovendien een stuk goedkoper dan desktopsoftware. Het wil hiermee enerzijds de competitie aangaan met Microsoft, en anderzijds het idee blijven promoten dat het internet de softwareontwikkelomgeving van de toekomst is.

Maar om meer bedrijven te overtuigen om die investeringen te doen, moet het alles wat een zakelijke gebruiker momenteel op zijn desktop heeft kunnen aanbieden in een webvorm. Heel wat (conservatievere) IT-managers zijn niet geneigd om de switch te maken naar Google Apps zolang Google hen niet kan overtuigen van de flexibiliteit van deze aanpak. Al zegt Gundotra dat al twee miljoen bedrijven de overstap gemaakt hebben.

Softwaremakers kiezen inkomstenmodel
“Ontwikkelaars kunnen hun applicaties tentoonstellen op de Google Apps Marketplace”, zegt David Glazer van Google. “Google laat de ontwikkelaars ook vrij om een eigen inkomstenmodel te kiezen. Ze kunnen aanrekenen per applicatie, per gebruiker, of met abonnementen werken.”

Toepassingen zijn nu al beschikbaar via de Marketplace. Google en zijn partners testen ook manieren om externe applicaties meteen in Gmail te integreren, zodat gebruikers in hun mailbox meteen korte samenvattingen zien van wat er in hun zakelijke applicaties gebeurt. Deze “contextuele gadgets”, zoals Glazer ze noemt, zullen op een later tijdstip verkrijgbaar worden.