‘Google stopt censuurbeleid in China’

Google zou in de komende weken stoppen met het censureren van zijn zoekmachine in China. De Chinese overheid waarschuwt het bedrijf. Het kan kiezen: censureren of de gevolgen dragen.

De zoekgigant zelf heeft officieel nog geen beslissing genomen. Wel zegt een anonieme bron aan de Wall Street Journal dat het bedrijf de zoekresultaten in een van de komende weken zal opheffen. Een volledige terugtrekking uit het land lijkt zeer onwaarschijnlijk.

China heeft intussen laten weten dat Google zich aan de lokale wetgeving moet houden. “Als je iets wil doen dat ingaat tegen de Chinese wet en regulering, dan ben je onverantwoordelijk en moet je de gevolgen dragen”, zegt Li Yizhong, minister voor Industrie en Informatietechnologie, volgens Associated Press.

[related_article id=”158901″]

De minister zegt verder nog dat Google zelf moet beslissen of het blijft of vertrekt. Wel merkt hij daarbij op dat de Chinese internetmarkt nog verder zal ontwikkelen.

Boksen tegen Baidu
Google heeft in China op korte termijn niet zo heel veel te verliezen. Het moet er immers opboksen tegen Baidu, dat de grootste zoekmachine van het land is. Op lange termijn kan dat echter anders lopen.

China heeft nu al de grootste internetbevolking ter wereld, terwijl er bijna een miljard Chinezen nog niet op het net zitten. Het wereldwijde marktaandeel dat Google misloopt door Chinese verbanning te riskeren (als het de censuurwetgeving niet naleeft), is dus niet te onderschatten.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business