Obama wil agressieve aanpak piraterij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn steun uitgesproken voor een harde aanpak van piraterij. In tegenstelling tot wat velen hadden verwacht steunt hij ACTA, een internationaal verdrag waarvoor momenteel nieuwe maatregelen tegen piraterij worden besproken.

Obama gaf zijn speech tijdens een bijeenkomst van de banksector.

“We gaan ons intellectueel eigendom agressief beschermen”, zegt hij. “Ons grootste bezit is de innovatie, ingenieusheid en creativiteit van het Amerikaanse volk. Het is essentieel voor onze welvaart, en dit zal alleen maar groter worden in deze eeuw. Maar het is alleen een concurrentievoordeel als onze bedrijven er zeker van zijn dat niemand het idee kan stelen en dupliceren met goedkopere middelen.”

Alle mogelijke middelen inzetten
Verder in zijn speech zegt de president dat er niets mis is met andermans technologie gebruiken, zolang dat maar onder licentie gebeurt. Obama zegt dat de Amerikaanse overheid alle middelen wil inzetten om piraterij en namaak tegen te gaan, waaronder de afspraken uit het ACTA-verdrag.

Dat ACTA-verdrag wordt momenteel echter achter gesloten deuren besproken. Voorstanders van een grootschalige auteursrechtenhervorming vrezen dat een van de nieuwe afspraken erop neerkomt dat wie illegaal materiaal downloadt zijn internetverbinding kan verliezen.

Om die reden heeft het Europees Parlement zich vorige week sterk uitgesproken in een resolutie. Deze resolutie eist dat de ACTA-documenten openbaar worden gemaakt. Anders zal het parlement de verdragen mogelijk niet goedkeuren. Een situatie waarbij downloaders van illegaal materiaal de toegang tot internet wordt ontzegd, kan voor Europa niet door de beugel.

Ironisch vanwege Google en YouTube
De uitspraken van Obama zijn in zekere zin wel ironisch. Zo is de Amerikaane website YouTube, veruit de bekendste videosite wereldwijd, vooral populair geworden omdat er duizenden muziekvideo’s en tv-reeksen gratis en zonder toestemming te bekijken zijn. Ook Google zelf krijgt regelmatig de kritiek dat het profiteert van het materiaal op krantensites.

De Amerikaanse muziekindustrie is er snel bij om de uitspraken van Obama te steunen. Zij klaagt al jaren steen en been dat piraterij haar zakenmodel ten gronde richt. Critici zeggen dan weer dat dit vooral ligt aan slechte beslissingen van de muziek- en filmsector. Zo heeft het bijvoorbeeld jaren geduurd voordat er vanuit de sector een legaal online aanbod kwam.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business