Pc-markt komt weer op gang

De crisis op de pc-markt lijkt verder af te brokkelen, want het aantal verkochte computers stijgt weer. Volgens marktonderzoeksbureau IDC zal de sector de komende jaren groei tonen. Al betekent dat niet automatisch meer omzet.

2009 was een woelig jaar voor de computerindustrie. Na een negatieve eerste jaarhelft en een heropleving in de tweede helft bleef de groei van de sector op 2,9 procent steken. Vooral draagbare computers zorgen de laatste twee jaar voor meer omzet.

“Het aantal pc’s is blijven groeien in 2009, wat beter is dan in 2001, toen een kleinere recessie een terugval in het aantal computers veroorzaakte”, zegt IDC-analist Jay Chou. “De positieve resultaten worden weerspiegeld in lagere prijzen en het feit dat pc’s steeds meer een noodzakelijk product worden.”

[related_article id=”152275″]

Pc-markt komt weer op gang. Bron: IDC

In totaal zijn er in 2009 wereldwijd zo’n 296 miljoen computers verkocht. 127,1 miljoen hiervan waren desktops, in 168,8 miljoen gevallen ging het om een laptop.

Toekomst
Voor 2010 verwacht IDC een groei van 12,6 procent. In opkomende landen zal dit zelfs oplopen tot 18,5 procent, waar meer verzadigde landen het op een groei van 7,2 procent houden.

Draagbare computers zullen in 2012 zeventig procent van alle pc’s vertegenwoordigen. Dat betekent dat er voor desktopcomputers een wereldwijde daling aankomt, met uitzondering van de Aziatische regio (al geldt dit niet voor Japan).

Succes van 2008 voorlopig niet gehaald
Ondanks die positieve cijfers denkt IDC wel dat de inkomsten veel trager zullen volgen. Dit jaar verwacht het bedrijf een wereldwijde omzetstijging van vijf procent, met zeven procent in 2011.

In het algemeen is de kans zelfs klein dat het niveau van 2008 nog wordt geëvenaard voor 2012. Om dit te doen, nu de computerprijzen lager liggen, zou de hele industrie zelfs 140 miljoen computers meer moeten verkopen dan twee jaar geleden.

Geen iPad-effect
Ondanks de hype rond de iPad en andere tablets ziet IDC geen impact van dergelijke toestellen op de pc-markt. Wel verwacht het bureau dat verkopers, die nu moeten werken met lagere prijzen en marges, zullen zoeken naar combinaties en een creatief aanbod om de verkoop in het algemeen te stimuleren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business